Techniek: UV-installatie kan bagage snel ontsmetten

Naast de röntgenapparaten, die onze bagage op elke luchthaven ter wereld controleren, zien we binnenkort misschien ook machines die met UV-stralen handbagage en ingecheckte bagage voor 99,99% ontsmetten van ziektekiemen op bieden.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Israëlische biohazard desinfectie startup WarpUV is van plan om dit jaar te beginnen met het leveren van AirFort machines aan luchthavens om die te helpen de verspreiding van bacteriën, sporen en de virussen die de gewone verkoudheid, seizoensgriep, Covid-19 en virussen die nog komen veroorzaken in te dammen, bericht Israel21c

‘Biologische veiligheid is een urgent en belangrijk hoofd­bestand­deel van luchthavenbeveiliging geworden, sinds de strijd tegen Covid-19 het overgrote deel van het luchtverkeer stillegde,’ zegt WarpUV CEO en medeoprichter Amir Fischer, een ondernemer die vier jaar heeft gewerkt bij de beveiliging van lucht­vaart­maat­schappijen en lucht­havens op de Londense luchthaven Heathrow.

‘Naast vaccinaties en Covid-19-tests kan desinfectie van passagiersbagage zorgen voor een veiligere vliegervaring en helpen toekomstige lokale uitbraken te voorkomen voordat ze wereldwijde pandemieën worden’, zegt hij.

De AirFort-technologie van WarpUV is intern ontwikkeld en getest in een laboratorium van de Universiteit van Tel Aviv. De 3D-reeks van ultraviolette lampen heeft minder dan 30 seconden nodig om mogelijk besmette oppervlakten van handbagage en ingecheckte bagage te ontsmetten, evenals persoonlijke voorwerpen en extra grote tassen en pakketten, voordat ze de luchthaven of het vrachtruim van het vliegtuig binnenkomen.

Deze snelheid is van groot belang, wanneer straks de drukte in het vliegverkeer terugkeert naar het niveau van voor de pandemie, zegt Fischer, die opmerkt dat andere technologieën voor het desinfecteren van bagage die in de pijplijn zitten tot 30 minuten duren in plaats van 30 seconden, en de installaties dit jaar op vijf luchthavens wil plaatsen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.