Techniek: Remote Sensing met nano-inktstickers

De nano-inktstickers van de Israëlische startup Feelit worden gemakkelijk op kleppen, pompen of leidingen aangebracht en detecteren en melden problemen die de prestaties kunnen schaden en dure storingen kunnen veroorzaken. ‘Nu vertellen onze machines ons wanneer er iets mis is’.

Door Redactie Israeltoday.nl, Israel21c |

Het verhaal begon bij twee studenten aan het Technion in Haifa. ‘Voordat we afstudeerden aan het Technion, werkten we in de halfgeleiderindustrie, dus we zagen hoe defecte kleppen miljoenen dollars schade kunnen veroorzaken,’ zegt Meital Segev-Bar, verwijzend naar haarzelf en medeoprichter Gady Konvalina.

‘We ontmoetten elkaar opnieuw in het lab van prof. Hossam Haick aan het Technion, waar we werkten aan zijn concept voor een elektronische neus. Daarna speelden we met een elektronische ‘huid’ die zich aan een voorwerp hecht en het in staat stelt te voelen wanneer het wordt aangeraakt en wanneer het pijn heeft, net zoals de menselijke huid die tot taak heeft te waarschuwen wanneer er iets mis is.’

Deze projecten brachten Segev-Bar, Konvalina en Haick ertoe om in 2017 Feelit op te richten in de Technion DRIVE accelerator. Ze kregen investeringen van het tech-transferbedrijf van het Technion en een Japanse VC, evenals het Takwin VC-fonds dat noordelijke Israëlische startups met Arabische ondernemers ondersteunt.

Een L-vormige Feelit-sticker die gegevens naar het dashboard van een operator stuurt. (Foto: Feelit)

Zo gemakkelijk als een sticker
‘We zien veel slimme oplossingen voor zaken zoals motortrillingen, maar we ontdekten dat trillingen, druk en temperatuur niet continu en niet-invasief kunnen worden gemonitord in pijp- en klepsystemen,’ zegt Segev-Bar, de CTO van de startup.

‘We wilden een oplossing die net zo gemakkelijk als een sticker achteraf kan worden bevestigd en geïnstalleerd,’ vertelt ze aan Israel21c.

Feelit gebruikt ultradunne flexibele stickers bedrukt met nano-inktsensoren, uitgevonden door de nanotech PhD medeoprichters van het bedrijf. De sensoren kunnen gemak­kelijk worden bevestigd op elk stilstaand of bewegend object – waaronder kleppen, pompen of leidingen – en detec­teren zaken als vochtig­heid, trillingen, hitte, druk of micro­breuken die de prestaties kunnen schaden en tot dure storingen en onder­brekingen kunnen leiden.

De stickers sturen de verzamelde gegevens naar de cloud voor onmiddellijke analyse, waardoor menselijke operators live feedback krijgen over veranderingen in de structuur en de prestaties van de machine. Als de apparatuur ‘voelt’ dat ze op het punt staat te falen, stuurt deze een verzoek om service of vervanging.

‘Het is bedoeld voor industrieën die een stromingsproces hebben,’ legt Segev-Bar uit. ‘Wij zijn gespecialiseerd in apparatuur waar materialen doorheen stromen.’ Dat betekent voedsel en dranken, olie en gas, farmaceutica en chemicaliën, en elke industrie die pneumatische leidingen gebruikt, zoals autofabricage.

Het in Haifa gevestigde Feelit heeft verschillende proefprojecten afgerond met zijn in eigen land geproduceerde nano-inktstickers en begint nu met installaties in Israël en Europa. Met name de Duitse bedrijven Henkel, bekend om zijn kleeftechnieken, en Continental, zijn geïnteresseerd in Feelit en hebben er in geïnvesteerd.

Feelit past in wat men de ‘Vierde Industriële Revolutie’ noemt. Terwijl het in de ‘Derde Industriële Revolutie’ ging om robotisering, en goedkope productie ver weg, gaat het bij de innovaties van de Vierde Industriële Revolutie om digitalisering, vereenvoudiging, verbinden, beveiligen en verbeteren van elke stap van de productie. Een productie die lokaal en slim kan plaatsvinden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.