Techniek: Ontsmettings­alcohol fabriceren uit afval

Handreinigers werden ooit alleen door jonge moeders en hypochonders van alle leeftijden gebruikt, in deze tijd van coronabesmettingen zijn ze een alomtegenwoordig accessoire geworden dat in handtasjes, auto’s en kantoren over de hele wereld te vinden is.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Professor Hadas Mamane in haar laboratorium in de Universiteit van Tel Aviv. (Foto: dr. Vered Cohen Yaniv)

Maar door de sterke toename van de vraag naar reinigingsmiddelen op basis van ethanol (alcohol) is er onvoldoende aanbod, vooral in een tijd van gesloten grenzen en beperkte handel, en vooral voor Israël, dat voor de levering van ethanol afhankelijk is van invoer, schrijft Israelc21.

Israëlische wetenschappers die zich inzetten voor de productie van ethanol uit milieuafval voor gebruik als brandstof hoorden hiervan, en besloten een proefproject uit te voeren om lokaal afval om te zetten in alcohol voor ontsmettingsmiddelen.

‘We waren verrast toen we ontdekten dat Israël nog steeds volledig afhankelijk is van de invoer van alcohol voor desinfectiedoeleinden. Het lag voor de hand om te kijken naar de productie van alcohol als desinfectie­middel in de strijd tegen corona’, zei prof. Hadas Mamane, hoofd van het milieu-engineering­programma van de Tel Aviv Universiteit.

Zij en prof. Yoram Gerchman van de Universiteit van Haifa gebruikten een voor­behandelings­methode die ozon gebruikt om afval, zoals gemeentelijk en agrarisch snoeisel, hooi, papierafval en papierslib om te zetten in ethanol, dat weer werd omgezet in alcohol. Het gebruik van ozon is eenvoudig en goedkoop op te zetten, bijna niet vervuilend, vereist geen gevaarlijke stoffen en is overal toe te passen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.