Techniek: Hulpmiddelen voor veilig autorijden

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Auto’s bevatten tegenwoordig steeds meer elektronica, en zijn verbonden met het internet. Dat maakt hen kwetsbaar voor aanvallen door hackers, die cyber-aanvallen kunnen uitvoeren, zoals het uitschakelen van de remmen, of het buitensluiten van de bestuurder. Bij zelfrijdende voertuigen zijn deze risico’s nog groter, omdat ze voor het rijden nog meer afhankelijk zijn van verbindingen met de buitenwereld via sensoren, Bluetooth en internet.

Nu elke auto een computer op wielen wordt, is cyberbeveiliging net zo belangrijk voor de veiligheid van passagiers als veiligheidsgordels en airbags. De Israëlische startup C2A Security, een van de technologiebedrijven die hun best doen om een oplossing te bieden, gelooft dat zijn Autosec-technologie auto’s zal beschermen tegen zelfs de meest geavanceerde hackers. Het systeem is ontworpen om te passen bij de computersystemen in de auto’s die worden ontwikkeld door grote autofabrikanten.

C2A wordt ondersteund door enkele in Israël gevestigde venture-investeerders. Hoewel het bedrijf weigert over zijn klanten te praten, kondigde het in april een ontwikkelings­partnerschap aan met AUTOSAR, een wereldwijd auto-consortium dat bestaat uit BMW Group, Bosch, Continental, Daimler, Ford, GM, PSA Group, Toyota en Volkswagen.

‘De deelname van C2A is de eerste en enige keer dat een Israëlische startup een partnerschap aangaat met die alliantie, en neemt de plaats in als een cybersecurity-bijdrager aan het consortium’, aldus het bedrijf.

Handen aan het stuur – niet WhatsAppen onder het rijden
Afgeleid worden tijdens het rijden is een groot probleem voor de veiligheid; volgens recente gegevens wordt (werd?) een kwart van de verkeersongevallen veroorzaakt door bestuurders die hun mobiele telefoon gebruiken om berichten te verzenden.

Het Israëlische bedrijf SaverOne heeft technologie ontwikkeld, bestaande uit hardware en software, die het bestuurders mogelijk maakt naar muziek te luisteren of een navigatie-programma te gebruiken. Apps die het autorijden onveilig maken, zoals WhatsApp en email, zijn dan geblokkeerd, totdat de auto stilstaat of iemand anders stuurt.

Bronnen: Israel CNN, UwI, Joods, UwI

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.