Techniek: Hoe overleef je in een droge woestijn?

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Hoe slagen Israëli’s er in om midden in de woestijn bomen en planten te laten groeien? Dat daagt landbouwkundigen, agronomen en wetenschappers uit om creatieve oplossingen te ontwikkelen. En zij delen hun kennis met de rest van de wereld.

Woestijnvorming is een verschijnsel dat in grote delen van onze wereld optreedt, tot wel 40% van het land. Grond die eerst producten voortbracht wordt onvruchtbaar gebied waarin niets wil groeien en ziet er uit als een woestijn.

In de Negev, een gebied waar slechts 100 mm regen per jaar valt, hebben 2000 jaar geleden de Nabateeërs kunnen overleven. Wanneer het regent in de woestijn, regent het hard, en de Nabateeërs slaagden er in dit water vast te houden door het naar lage gedeelten te leiden waar het in de bodem zakte, waarna daar planten en bomen konden groeien.

Een soortgelijke methode wordt nu toegepast: het water wordt in slangen naar de wortels geleid (de bekende druppel-irrigatie), en komt niet aan de oppervlakte, waardoor er niets verdampt. Een andere methode tegen verdamping is het bedekken van de grond (mulchen), in dit geval met zwart plastic.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.