Techniek: Energie uit de golven van de oceaan

Ina Braverman, die als baby een radioactieve besmet­ting na de ontploffing van een Chernobyl-kernreactor over­leefde, vroeg zich af of er geen schonere en veiliger manier bestaat om elektriciteit op te wekken. Ze vond die in de golven van de oceaan, een hernieuwbare bron van energie.

Door Redactie Israeltoday.nl, Israel21c |

Toen Ina vier jaar war, emigreerde haar familie naar Israël, waar zij opgroeide en afstudeerde aan de Universiteit van Haifa. Ina Braverman realiseerde zich, dat tal van bedrijven actief zijn met de opwekking van zonne-, wind- en hydro-elektrische energie. Maar geen van hen was erin geslaagd om te proberen één veel voorkomende hernieuwbare energiebron te gebruiken – de golven van de oceaan.

In de oceaan beweegt net zoveel als water dat in een rivier stroomt of van een dam afstroomt. Maar het omzetten van de beweging van golven in elektriciteit is moeilijk te realiseren, mede omdat een bijzonder sterke golf snel de apparatuur kan vernietigen. Dat is wat er gebeurd is met Pelamisin Europa en Oceanlinx in Australië, die beide nu buiten bedrijf zijn.

De heersende wijsheid voor het opvangen van golfenergie is het bouwen van een grote installatie op zee, een paar kilometer uit de kust. Maar, vertelde Braverman aan Israel21c, dat is duur en onbetrouwbaar.

Offshore golven kunnen tsunami-achtige hoogten bereiken die de apparatuur kunnen verpulveren, dus verzekeren van dit soort installaties is onmogelijk of erg duur. Bovendien zijn milieuactivisten over het algemeen tegen dit soort installaties, omdat ze het natuurlijke milieu op de oceaanbodem verstoren, zei Braverman.

Braverman dacht aan een goedkoper, veiliger alternatief: Het installeren van ‘drijvers’ op bestaande door de mens gemaakte constructies – pieren, steigers en golfbrekers – en het op het land plaatsen van de belangrijkste energie-opwekkende apparatuur met zijn gevoelige computers en generatoren.

De plaatsing van het eerste project, een gecombineerd golf- en zonne-energie systeem in Gibraltar. De op-en-neer gaande drijvers zijn goed te zien (Foto’s: EWP)

In 2014, toen ze net 24 jaar oud was, ging Braverman samenwerken met de ondernemer David Leb, die na een hightechcarrière naar Panama was verhuisd waar hij een surfkamp runde, en zich liet verleiden om een bedrijf in duurzame energie op te richten. Zij noemden hun nieuwe bedrijf Eco Wave Power.

Het bedrijf kreeg zijn eerste klant in Gibraltar. ‘Het is het eerste golfslaginstallatie die is aangesloten op het elektriciteitsnet onder een stroom­afname­overeenkomst,’ vertelde Braverman.


EWP gebruikt een tweede werkende installatie, in de haven van Jaffa, voor R&D en om het systeem te demonstreren aan investeerders en potentiële partners. (Foto: EWP)
.

Eco Wave Power onderhandelt nu over overeenkomsten voor een 4,1-megawatt-installatie in Mexico en een megaproject van 20 megawatt op vier locaties in Portugal. Hierbij is uitzicht op een concessie­overeenkomst met APDL, het bedrijf dat de haven in Leixos, in het noorden van Portugal, beheert. Portugal hoopt uiteindelijk een kwart van zijn energieverbruik uit golfenergie te halen.

Hoe werkt dit systeem?
Hoe zet Eco Wave Power de beweging van golven om in elektriciteit? In tegenstelling tot hydro-elektrische systemen, drijven de golven niet direct een turbine aan. In plaats daarvan veroorzaken de drijvers, die op en neer bewegen met de hoogte van de golven, druk in hydraulische cilinders, die een biologisch afbreekbare vloeistof door een pijp naar een drukvat op de oever persen.

De onder druk staande vloeistof drijft op zijn beurt een hydromotor aan, gekoppeld aan een generator om elektriciteit te produceren. De vloeistof wordt teruggeleid door een tweede pijp, waarna deze opnieuw wordt gebruikt door de cilinders, waardoor het een gesloten en ‘groen’ systeem wordt.

Deze foto toont duidelijk de bewegende drijvers en de cilinders waarin een vloeistof wordt samengeperst. Eco Wave Power kan op elke locatie werken waar golven van minstens een halve meter hoogte aanwezig zijn. (Foto: EWP).

Het overwinnen van bureaucratie
Hoewel de technologie van Eco Wave Power oplossingen biedt, zijn de grootste obstakels waar het bedrijf tegenaan loopt niet mechanisch maar bureaucratisch. ‘In veel landen heeft het enige beleid dat ze hebben, betrekking op de zon of de wind en dat is van 20 tot 30 jaar geleden’, zegt Braverman.

Er moet nieuwe regelgeving worden opgesteld – welke vergunningen heeft een golfslaginstallatie nodig? Welke vergoedingen moet het betalen? ‘Landen, havens en investeerders zijn erg enthousiast over deze nieuwe soorten projecten, maar het kost tijd om het eerste te ontwikkelen.’

Eco Wave Power werd erkend als een ‘baanbrekende technologie’ door de Chief Scientist van het Ministerie van Energie van Israël en kreeg een ‘Efficient Solution’ label van de Solar Impulse Foundation. De Verenigde Naties gaven het bedrijf de Global Climate Action award.

Eco Wave Power heeft subsidies ontvangen van het Horizon 2020-fonds van de Europese Unie en het Israëlische ministerie van Energie.
Het 11-koppige bedrijf haalde 13,6 miljoen dollar op toen het in 2019 naar de beurs ging. De beursintroductie vond plaats op de NASDAQ First North Market in Stockholm, Zweden, een land dat een sterk voorstander is van hernieuwbare energie, met 54% van de energie van het land afkomstig uit hernieuwbare bronnen,’ verklaarde Braverman.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.