Techniek: Energie opslaan in samengeperste lucht

De Israëlische hi-tech bedrijf Augwind gaat in opdracht van de Israëlische regering de eerste centrale voor hernieuwbare energie bouwen, die lucht samen­perst en opslaat als een ‘lucht-batterij’, die energie produceert wanneer die nodig is.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Elektriciteit is gemakkelijk op te wekken, maar moeilijk op te slaan om die later te gebruiken. De twee meest gebruikte methoden hiervoor zijn chemische opslag door enorme aantallen accu’s te gebruiken, of het water in een hooggelegen reservoir te pompen en wanneer er energie nodig is, het naar turbines met generatoren te laten stromen in een hydro-elektrische centrale, zoals in Luxemburg gebeurt, tussen twee meren in de bergen.

De lucht-batterij van Augwind is sinds enkele jaren in ontwikkeling, en deze methode bewaart energie in de vorm van lucht onder zeer hoge druk in enorme versterkte ondergrondse opslagtanks. Overtollige elektrische energie wordt gebruikt om lucht onder hoge druk in de teksnt te pompen. Wanneer er meer energie nodig is dan beschikbaar, wordt de lucht uit de tank naar turbines en generatoren gevoerd, die van de opgeslagen energie weer elektriciteit maken.

De methode van energie-opslag in samengeperste lucht bestaat al een aantal jaren, en is wereldwijd in een aantal fabrieken toegepast, om samengeperste lucht te leveren voor industrieel gebruik. (video).
Augwind heeft een gepatenteerd systeem voor het samenpersen van lucht ontwikkeld met een hoger rendement dan in standaard compressoren. Daarin wordt gebruik gemaakt van grote watertanks, omdat anders bij samenpersen tot 40 bar de temperatuur sterk zou oplopen.


Een opslagproject in aanbouw van Augwind in Israël. (Foto: Augwind)

Het systeem van Augwind bestaat uit twee watertanks van 13 m lang en 2,5 m diameter, en een reeks opblaasbare polymeer druktanks van 60 kubieke meter, gevat in een metalen tank. Dit alles wordt op een diepte van 4 meter ingegraven. Het opslagsysteem wordt nabij of onder een park van zonnepanelen geplaatst.

Volgens Augwind heeft zijn opslagsysteem een rendement van 80%, lager dan het rendement van 90% van lithium-ion accu’s. Die hebben echter het nadeel van een levensduur van 12 jaar, terwijl een opslagsysteem met samengeperste lucht waarschijnlijk een levensduur van meer dan 40 jaar heeft.

Bronnen: UwI, PV-Magazine

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.