Techniek: De weg vinden en betalen in openbaar vervoer

De Israëlische startup Moovit, in 2011 opgericht als Transmaze, heeft een app voor mobiele telefoons ontwikkeld voor reizen met het openbaar vervoer. Hij kan real-time informatie geven over de locaties van bussen , trams, treinen, metro, lightrail en veerboten.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Op basis van de huidige locatie van de gebruikers, berekend met behulp van de GPS van het apparaat, kunnen de gebruikers via de applicatie in realtime op een kaart het gebied zien waar ze zich bevinden, en waar in de buurt OV-haltes zijn. De applicatie kan routes naar bepaalde bestemmingen plannen via een aantal verschillende transport­middelen op basis van in realtime verkregen informatie.

De app vergelijkt de dienstregelingen van de openbaar vervoerbedrijven met de informatie over de snelheid van de voertuigen waarin ze reizen en de huidige locatie van de voertuigen, die de gebruikers van de applicatie passief en anoniem doorgeven aan Moovit-servers. Hierdoor krijgen andere gebruikers, die met hetzelfde vervoermiddel kunnen reizen, zo nauwkeurig mogelijke informatie over de feitelijke huidige locatie van het vervoermiddel.

De app is beschikbaar voor geheel Israël en voor meer dan 3100 steden in 102 landen en telt 775 miljoen gebruikers. Bij de oprichting van Waze waren de oprichters van routeplanner Waze en van de Jeruzalemse ontwikkelaar van zelfrijdende auto’s Mobileye betrokken. Nadat de Amerikaanse technologie­reus Intel in 2017 Mobileye overnam voor 15, 3 miljard dollar, heeft het in mei 2020 Moovit over­genomen voor 900 miljoen dollar en geïntegreerd in Mobileye.

Een nieuwe ontwikkeling van Moovit, in samenwerking met arkeer-app Pango, is het betalen van het vervoer via de app op de mobiele telefoon. Hierdoor is geen kasgeld of RavKav-kaart (OV chipkaart) meer nodig. Met de mobiele telefoon maak je een foto van een QR-code in de bus. Aan het eind van de maand worden de gemaakte ritten in rekening gebracht.

Bronnen: en.Wikipedia, he.wikipedia.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.