Techniek: City Transformer, parkeert als motorfiets

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

In Israël is een volledig elektrische auto ontwikkeld, die bij het parkeren ongeveer zo veel ruimte inneemt als een motor. De auto kreeg de naam ‘City Transformer’, en die naam lijkt niet voor niets gekozen. Bij massaal gebruik van deze auto zouden parkeer­problemen nagenoeg tot het verleden behoren.

De City Transformer is 2,35 meter lang en 1,44 meter breed en er kunnen twee personen achter elkaar in plaatsnemen. De wielen van auto kunnen worden ingeschoven tot een breedte van een meter. In deze vorm kan de auto nog steeds rijden, en wordt het parkeren natuurlijk veel gemakkelijker. De cockpit wordt niet veranderd als de auto kleiner wordt gemaakt. Je kunt de auto zelfs verkleinen tijdens het rijden door op een knop te drukken.

De City Transformer is bedoeld als stadsauto, hij is licht in gewicht en volledig elektrisch, en stoot dus geen schadelijke stoffen uit. Omdat de auto voor gebruik in de stad is bestemd, zijn er geen problemen met lange afstanden en een lege accu.

Het idee voor de auto dateert uit 2010, toen Gideon Goldwine en Asaf Formoza, beiden met ervaring in het bouwen van auto’s, geconfronteerd werden met een bekend probleem in grote steden: waar parkeer ik mijn auto. In de stad is een motorfiets wel gemakkelijk, maar niet zo veilig. Daarom wilden zij een auto ontwerpen met de veiligheid van een auto en het (parkeer)gemak van een motorfiets. Het ontwerpen van de auto was een reis van twee jaar met twee groepen Israëlische ingenieurs­studenten.

Het nieuwste prototype van de City Transformer reed vanuit een standaard lift zo naar een presentatiehal op een innovatiebeurs in Tel Aviv.

Bronnen: Israel Heute, Israel21c, Nocamels.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.