Techniek: Auto-accu’s opladen in vijf minuten

De Israëlische startup StoreDot, die gespecialiseerd is in geavanceerde accu’s, heeft bekend gemaakt dat het bedrijf een nieuw soort lithium-ion accu heeft ontwikkeld, waarmee elektrische auto’s in vijf minuten kunnen worden opgeladen, in plaats van 30 tot 40 minuten.

Door Redactie Israeltoday.nl |

StoreDot, gevestigd in Herzliya, net ten noorden van Tel Aviv, heeft al aangetoond dat de oplaadtijd van 5 minuten werkt voor elektrische tweewielers en zegt dat het ultrasnel opladen ook bruikbaar is voor andere doelen, zoals commerciële drones en consumenten­elektronica.

StoreDot zei dat het voorbeelden van de eerste generatie accu-engineering met een oplaadtijd van 5 minuten beschikbaar stelt om de commerciële levensvatbaarheid van zijn XFC-accu’s voor autofabrikanten aan te tonen, zodat ze het bereik en de angst voor het opladen van elektrische voertuigen kunnen elimineren.

Maar het grote geld zit in elektrische auto’s, en StoreDot is op zoek naar potentiële partners in de auto-industrie. Een groot nadeel van elektrische auto’s is dat het, in tegenstelling tot benzineauto’s die in een paar minuten kunnen worden bijgetankt, uren duurt om een elektrische auto volledig op te laden.

‘De grootste hindernis om over te stappen naar een elektrisch voertuig is niet langer de kosten’, legt StoreDot CEO Doron Myersdorf uit. ‘Het is vrees voor het beperkte bereik. Men is bang dat je op de snelweg blijft steken, of dat je een paar uur in een laadstation moet wachten. Maar wanneer het voor de bestuurder dezelfde is als het vullen van de tank van een benzine-auto, dan verdwijnt die vrees.’

StoreDot vervangt in de traditionele lithium-ion accu’s grafiet door nanodeeltje, op basis van germanium. De ionen kunnen deze sneller en gemakkelijke passeren. Het bedrijft is van plan over te stappen op silicium, dat goedkoper is dan germanium, en hoopt tegen dezelfde prijs als de huidige lithium-ion accu’s te leveren.

Het bedrijf noemt het een belangrijke doorbraak bij het oplossen van grote problemen van de bestaande technologie op het gebied van veiligheid, levensduur van de accu en zwelling, waarbij de accu’s gevaarlijk groter worden en hun behuizing kunnen splijten.

De accu’s zijn ontworpen om te worden geproduceerd op bestaande productielijnen voor lithium-ionaccu’s in de fabriek van hun partner, EVE Energy in China. Het bedrijf benadrukte de veiligheid van de nieuwe technologie en zei dat de monsters van de nieuwe technologie voldoen aan de internationale vereisten van UN 38.3, die de veiligheid van Li-ion-accu’s tijdens verzending garandeert.

StoreDot heeft al een aantal indrukwekkende financiers, waaronder British Petroleum (BP), dat zijn benzinestations wil ombouwen tot laadstations voor accu’s, Daimler, Samsung en de Israëlische miljardair Roman Abramovich. Het bedrijf begon met het snel opladen van smartphones, maar verlegde zijn focus naar de sector van elektrische voertuigen, meldde Globes .

‘We hebben StoreDot opgericht om te bereiken wat volgens velen het nooit zou kunnen, namelijk accu’s ontwikkelen die in slechts vijf minuten volledig kunnen worden opgeladen’, zei Mysersdorf. Hij vertelde dat ze de technologie al twee jaar geleden hebben bewezen met een elektrische scooter en vorig jaar opnieuw met een commerciële drone.

‘De mijlpaal van vandaag is nog maar het begin. We staan aan de vooravond van een revolutie in het opladen van elektrische voertuigen die de kritische barrière voor massale acceptatie van elektrische voertuigen zal wegnemen,’ zei hij.

Bronnen: Israel CNN, Israel21c.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.