Tanzaniaans slachtoffer van Hamas-terreur begraven met hulp en steun van Israël

Clemence Mtenga was christen, lid van zijn kerkkoor en begreep het belang van Israël vanuit een Bijbels perspectief.

Door Redactie Israel Heute | | Onderwerpen: Hamas, Tanzania, christenen
Clemence Mtenga. Foto: van sociale media, gebruikt in overeenstemming met Sectie 27A van de Auteurswet.

Onder de meer dan 1.200 mensen die op 7 oktober werden afgeslacht en meer dan 240 gijzelaars die werden ontvoerd, waren burgers van meer dan twee dozijn landen, waaronder veel buitenlandse werknemers en studenten. Een van de buitenlandse studenten die door Hamas werd vermoord was Clemence Felix Mtenga, een 22-jarige landbouwstudent uit Tanzania. Mtenga’s lichaam werd anderhalve week geleden ontdekt, zijn dood werd bevestigd door de Tanzaniaanse regering en hij wordt dinsdag begraven in zijn geboortedorp in de Kilimanjaro regio.

Clemence Mtenga was niet alleen een landbouwstudent in Israël die een opleiding begon om het beste van de Israëlische expertise naar Afrika te brengen om zijn land op te bouwen, maar hij was ook christen, lid van zijn kerkkoor en kende het belang van Israël vanuit een Bijbels perspectief. Als landbouwstudent begreep hij ongetwijfeld niet alleen hoe het moderne Israël de profetie van Ezechiël 36:8 vervulde, maar was hij er ook getuige van:

“Maar u, bergen van Israël, u zult uw takken weer voortbrengen en uw vruchten voor Mijn volk Israël dragen, want zij komen naderbij.”

Toen Jonathan Feldstein, voorzitter van de Genesis 123 Foundation, hoorde van Mtenga’s dood, kwam hij onmiddellijk in actie. Feldstein, die zichzelf ten doel heeft gesteld om bruggen te bouwen tussen Joden en christenen over de hele wereld, voert al lange tijd campagne voor Israël om de families van niet-Joodse burgers van andere landen te eren en te erkennen, zodat ze kunnen worden opgenomen in het ondersteuningsnetwerk voor Israëlische en Joodse slachtoffers van terreur. “Dit is nog belangrijker in Afrika,” zegt hij.

Feldstein vroeg bisschop Daniel Ouma, een vriend en vroeg lid van het Genesis 123 “Africa Prays for Israel” netwerk, om de Genesis 123 Stichting in Tanzania te vertegenwoordigen op de begrafenis, naar de media en de Tanzaniaanse samenleving in het algemeen, en om de familie Mtenga te troosten. Bisschop Ouma is al lange tijd voorstander van Israël en leidt al tientallen jaren gebeden en bouwt steun op in heel Tanzania. Hij zei onmiddellijk ja. Hij was onlangs te gast op de Inspiration from Zion podcast en deelde hoe en waarom hij al die jaren voor Israël heeft gepleit.

Om de reiskosten en andere kosten van bisschop Ouma te dekken, maakte Feldstein de volgende dag geld over naar Tanzania. Niet alleen omdat hij de verantwoordelijkheid en het voorrecht had om dit te doen als onderdeel van Israëls noodhulpcampagne, maar ook omdat Feldstein zich realiseerde dat hij, omdat er geld nodig was in Israël voor de overschrijving, geld gebruikte dat hem eerder dat jaar was geschonken door een kerk in Congo. De donatie aan Genesis 123 was bedoeld als een zegen voor Israël, maar was uiteindelijk een middel waarmee Israël en Genesis 123 een zegen konden zijn voor de gezinnen van de wereld, een missie die is afgeleid van dezelfde Bijbelpassage, Genesis 12:3, waaraan de organisatie haar naam ontleent.

Bisschop Ouma herhaalde hoe vereerd hij is om de Genesis 123 Foundation en Israël te vertegenwoordigen. Hij was ontroerd door de positieve ontvangst die hij kreeg van overheidsfunctionarissen, de politie, burgerlijke en religieuze leiders en de familie Mtenga. Hij realiseerde zich dat de familie Mtenga hun hoop voor de toekomst van hun gemeenschap op Clemence had gevestigd. “Door een belangrijke Israëlische organisatie als de Genesis 123 Foundation te vertegenwoordigen, bieden we troost en condoleances aan de familie. Ook mogen we als vertegenwoordigers van Genesis 123 het belang van broederschap en solidariteit met Israël en alle mensen in Tanzania niet onderschatten.”

Bisschop Ouma sprak zijn vreugde uit over het feit dat de Tanzaniaanse regering haar steun, respect en eerbied heeft betuigd. Zozeer zelfs dat de regering hem vereerde met een politie-escorte tijdens de officiële VIP-receptie als vertegenwoordiger van Genesis 123. “Ik ben vereerd dat ik nationaal tot dit niveau ben verheven en zelfs ben gevraagd om seminars over Israël te geven in kerken in het hele land.

Feldstein vat samen: “Natuurlijk is dit een humanitaire outreach die onze missie om bruggen te bouwen tussen Joden en christenen en tussen christenen en Israël naar een heel persoonlijk niveau tilt. Maar het is meer dan dat. Vooral in tijden van oorlog, wanneer Israël het voortouw neemt in een bredere oorlog tegen islamitische terreur, moeten we allemaal samen staan. De Israëli’s weten maar al te goed wat islamitische terreur is. Het minste wat we kunnen doen is elkaar steunen, vooral wanneer de slachtoffers wereldwijd zijn.”

Na de begrafenis en de officiële ontmoeting met de familie van Mtenga zullen bisschop Ouma en Feldstein een lopend project bespreken om Clemence Felix Mtenga te herdenken, zijn nagedachtenis te bewaren en de missie te vervullen om bruggen te bouwen en solidariteit met Israël te bevorderen.

 

Voor meer informatie of interviews kunt u contact opnemen via Gen123Fdn@gmail.com of WhatsApp.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox