LedenTacheles met Aviel – Het dodental speelt een rol

Ik spreek mijn mening frank en vrij uit. Hoe hoger het dodental aan de andere kant, hoe beter Israël zijn afschrikkingsstrategie kan uitbouwen om te overleven.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: oorlog tegen terreur
Met Eliyahu Yossian in de woonkamer - Foto Aviel Schneider.

In het Midden-Oosten gelden andere regels en die passen niet bij het humanisme. Wat heb je trouwens aan humanisme als niemand menselijk speelt op het schaakbord in het Midden-Oosten? Tijdens de laatste Zoom-bijeenkomst met Eliyahu Yossian hoorden we een ander geluid. Hier een korte weergave daarvan.

Toen ik op Shabbat terugkeerde naar mijn moshav, werd ik bij de ingang tegengehouden door Giora. Giora is het hoofd van onze noodploeg in de moshav. Sinds 7 oktober wordt in alle moshavim en kibboetsim in het land streng gepatrouilleerd, vooral bij de ingangen. De afgelopen drie maanden hebben we camera’s, schijnwerpers en allerlei andere dingen gekocht voor onze kleine moshav, die omgeven is door een veiligheidshek, zodat we ons veiliger voelen. Er wonen ongeveer honderd gezinnen in een prachtige natuurlijke omgeving, op slechts drie kilometer van de zogenaamde Groene Lijn. Dus we kennen elkaar allemaal in de moshav.

Giora vroeg me het autoraam naar beneden te doen. Ik vraag me af wat hij wil dat ik doe vroeg op Shabbatochtend. De wacht houden? Iemand...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie