Syrische raket landt dichtbij Israëlische kernreactor

Een Syrische lange-afstandsraket SA-5 is donderdagavond afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Niemand raakte gewond.

Door Redactie Israel Today |

De raket landde in de buurt van de kernreactor van Dimona in de Negev-woestijn, waardoor het alarm van de reactor afging. Een legerwoordvoerder beschreef het wapen als een grond-luchtraket, gewoonlijk gebruikt voor luchtverdediging tegen straaljagers of andere raketten, die uit koers vloog nadat ze op Israëlische gevechtsvliegtuigen waren gericht. Dimona ligt ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Damascus.

De raket deed het alarm afgaan in het zuiden, en de explosie werd gehoord in een groot deel van Israël.

De militaire woordvoerder voegde eraan toe dat een raketafweersysteem was ingezet, maar hij kon niet bevestigen of de inkomende raket was onderschept, en voegde eraan toe dat het projectiel geen schade of gewonden had veroorzaakt. De Israëlische luchtmacht reageerde door verschillende raketbatterijen in Syrië aan te vallen, waaronder de batterij die de raket afvuurde.

Iran zou bij de aanval betrokken zijn geweest, hoewel er niet onmiddellijk de verantwoordelijkheid voor de raketaanval werd opgeëist of commentaar vanuit Iran werd gegeven. Maar zaterdag publiceerde het Iraanse staatsblad Kayhan een opiniestuk van de Iraanse analist Sadollah Zarei, waarin hij suggereerde dat de Israëlische Dimona-faciliteit na de aanval op Natanz ook aangevallen zou moeten worden. Zarei citeerde het principe van ‘oog om oog’ in zijn opmerkingen.

Zie ook: Iran en Israël in een niet-verklaarde oorlog

Er moet actie worden ondernomen ‘tegen de nucleaire faciliteit in Dimona,’ schreef hij. ‘Dit omdat geen enkele andere actie van hetzelfde niveau is als het incident in Natanz.’

De Dimona-reactor wordt algemeen beschouwd als de spil van een onuitgesproken kernwapenprogramma dat Israël noch bevestigt, noch ontkent.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.