Succesvolle onder­scheppings­testen David’s Sling

De Israel Missile Defense Organization (IMDO) en het Amerikaanse Missile Defense Agency (MDA) hebben dinsdag met succes een reeks onder­scheppings­testen afgerond van het David’s Sling wapensysteem, dat beschermt tegen kruisraketten en ballistische raketten.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Een eerdere lancering van de David’s Sling onderscheppingsraket. (Foto: Ministerie van Defensie)

De testen, waaraan ook de Israëlische luchtmacht en marine deelnamen, werden uitgevoerd onder leiding van Rafael Advanced Systems vanuit een testlocatie in het centrum van Israël. Deze geslaagde serie testen vormt een belangrijke mijlpaal bij de uitbreiding van Israëls mogelijkheden om zich te verdedigen tegen de huidige en toekomstige dreigingen.

De testen volgen op het gebruik door Iran van kruis­raketten en drones tegen olie-installaties in Saoudi-Arabië en de aanwezigheid van ballistische raketten in Irak en van precisie-geleide munitie in Syrië en Libanon.

Getest werden de mogelijkheden van een nieuwe en geavanceerde versie van het David’s Sling wapen­systeem in een aantal scenario’s, die toekomstige dreigingen simuleren. De resultaten van deze test zullen IMDO en de ingenieurs van de industrie in staat stellen de mogelijkheden van het systeem te evalueren en te upgraden.

Bij de testen hebben IMDO en Rafael ook de mogelijk­heden van de Iron Dome gedemonstreerd bij het onderscheppen van diverse bedreigingen, waaronder UAV’s (drones) en kruisraketten. Het is voor het eerst dat een Iron Dome een kruisraket onderschepte.

De test demonstreerde ook de interoperabiliteit van het meerlaagse lucht­verdedigings­mechanisme, dat bestaat uit Iron Dome tegen grond-grond raketten voor de korte afstand, David’s Sling tegen grond-grond raketten van middel tot grote afstand, Arrow-2 tegen raketten van middel tot grote afstand, en Arrow-3 tegen raketten van grote afstand. Deze zijn allemaal operationeel in de Israëlische luchtmacht. Dit geeft aan dat de systemen in staat zijn om tijdens een conflict tegelijkertijd bedrei­gingen te onderscheppen.

Rafael is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het David’s Sling wapensysteem. Om gebruik te kunnen maken van Amerikaanse financiële steun gebeurt dit in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Raytheon. IAI’s Elta divisie ontwikkelde de MMR radar en Elbit Systems ontwikkelde de Golden Almond BMC.

Bronnen: INN/A7, Jerusalem Post, Ministry of Defense.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.