
Hoewel tussen januari en juli 2024 voldoende hoeveelheden voedsel via Israël de Gazastrook binnenkwamen, bereikten deze niet altijd de mensen in nood als gevolg van distributiefouten, volgens een Israëlische studie die woensdag werd gepubliceerd.
De studie getiteld “Food supplied to Gaza during seven months of the Hamas-Israel war”, die werd gepubliceerd in het Israel Journal of Health Policy Research, komt tot de conclusie dat 478.229 ton voedsel werd geleverd aan de Gazastrook gedurende de zeven maanden.
De dagelijkse voedselinname per hoofd van de bevolking bedroeg gemiddeld 3.004 kcal (ruim boven de internationale norm van 2.100 kcal/dag die is vastgesteld door het Sphere Project, een groep hulpverleners en organisaties die werken aan de verbetering van de kwaliteit van humanitaire hulp).
De gemiddelde dagelijkse inname was 98 g eiwit (13% van de totale energie), 61 g vet (18% van de totale energie) en 23 mg ijzer (onder het aanbevolen minimum).
Met uitzondering van februari, toen een daling in het aanbod werd geregistreerd, steeg de voedselinname gestaag in de geanalyseerde maanden.
“Zelfs na aftrek van de verwachte voedselverliezen voldeed het energie-, eiwit- en vetgehalte van het voedsel aan de humanitaire normen van de Sphere voor voedselzekerheid en voeding of overtrof deze zelfs”, aldus het rapport.
De distributie werd echter belemmerd door logistieke obstakels, inmenging van Hamas, dat de hulpleveringen omleidde of probeerde te controleren, en storingen in de coördinatie tussen humanitaire organisaties.
Het onderzoeksteam roept gezondheidsdeskundigen, humanitaire organisaties en internationale partners op om de coördinatie te verbeteren en benadrukt dat gezamenlijke inspanningen cruciaal zijn om de voedselvoorziening aan burgers in Gaza te verbeteren.
(JNS)