Strijd tegen sekshandel door een alternatief te bieden

Uit studies van de regering is gebleken, dat er ongeveer 14.000 sekswerkers in Israël zijn, elk met honderden ‘klanten’ per jaar. De meerderheid zei dat ze willen ontsnappen aan de seksindustrie, maar financiële schulden, intimidatie door werkgevers en een gebrek aan arbeidsvaardigheden houdt hen gevangen in een wanhopige handel.

Door Redactie Israel Today |

Matthias en Tabea Oppliger (foto), een christelijk echtpaar, richtten in 2011 een organisatie op om het probleem van de sekshandel en de seksuele uitbuiting van vrouwen in Zwitserland en de rest van de wereld aan te pakken. Tijdens een reis naar Tel Aviv in 2014 wilde een prostituee die Tabea uit Zürich herkende, met haar gaan zitten praten. De pooier van de vrouw zag wat er gebeurde, greep zijn arbeidster en stuurde haar terug de straat op. Dit zette Tabea ertoe aan actie te ondernemen om mensen te helpen die betrokken zijn bij de sekshandel industrie in Tel Aviv, het hart van de Israëlische sekshandel.

Samen met christelijke vrijwilligers en lokale gelovigen begonnen zij KitePride, een bedrijf met sociale impact, dat betaald werk biedt aan vrouwen en mannen die willen ontsnappen aan de verschrik­kingen en uitbuiting van de commerciële seks­industrie. De baan biedt hen een realistisch alternatief voor sekswerk en geeft hen een kans om hun gebroken leven op een verlossende manier te rehabiliteren. In de KitePride productiestudio worden modieuze tassen gemaakt van geredde, eerder gebruikte stoffen uit de watersport, die anders als afval zouden worden weggegooid.

KitePride

Medewerkers ervaren een werkomgeving die is afgestemd op hun behoeften en geeft hen weer trots (‘pride’) op wat ze doen om in hun levensonderhoud te voorzien.

De mooie, unieke en duurzame tassen van KitePride zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die normaal gesproken weggegooid zouden zijn. Maar hier krijgen gebruikte jachtzeilen, parachutes en surfvliegers (‘surf kites’) de kans op een nieuw leven – een tweede wind.

En precies hetzelfde gebeurt met de mensen die met deze stoffen werken, om hen te ‘verlossen’. KitePride is een van de weinige bedrijven in Israël die werk­gelegen­heid biedt aan mensen uit revalidatie­centra en opvang­centra. KitePride heeft tot nu toe twee dozijn vrouwen en mannen aan het werk gezet.

Lokale overheden werken samen met het project. ‘Het ministerie van Sociale Zaken stuurt ons mensen die wanhopig uit de sekshandel willen stappen’, vertelt Matthias vandaag aan Israël. ‘We leren ze een vaardigheid en bieden ze een goedbetaalde baan aan in een gezonde omgeving waar ze worden gerehabiliteerd. Deze mensen worden omarmd en behandeld met acceptatie, respect en vriendelijkheid. En ze reageren!’

Matthias vertelt over een Orthodoxe Joodse travestiet die in de seksindustrie tot slaaf werd gemaakt en zijn leven volledig omgooide. ‘Toen enkele homo- en lesbische leiders in Tel Aviv langskwamen om ons werk te zien,’ zegt Matthias, ‘gaf de Orthodoxe Jood hen een grootse getuigenis!

Matthias deelt het verhaal van een jongen uit een Arabisch dorp in Israël:
‘Na jaren van seksueel misbruik, vluchtte hij op zijn 13e uit huis. Hij vond een baan op een vissersboot in Tel Aviv, maar zijn kapitein begon hem seksueel te misbruiken. Dus hij ontsnapte om in de buurt van het Centraal Busstation in Tel Aviv te gaan wonen, dat bekend staat om zijn prostitutie, drugs en criminaliteit. Om te overleven verkocht hij zichzelf als mannelijke prostituee. Een maatschappelijk werker vond hem en bracht hem naar een opvangtehuis waar hij later naar ons werd doorverwezen voor een baan (…) en hij groeit in stabiliteit en genezing van het trauma van het verleden.’

Noot van de redactie: Dit verhaal doet ons denken aan het bijbelboek Hosea, waarin God Israël vergelijkt met een prostituee die God verlost. Zie ons eerdere verhaal over dit bijzondere initiatief.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.