Strengere richtlijnen na stijging corona-besmettingen

Het aantal gevallen van het coronavirus in Israël is dit weekeinde weer gestegen met ruim 1500. De regering en de politie hebben nieuwe maatregelen en strengere controles aangekondigd om de versprei­ding van het virus te beteugelen.

Door Aryeh Savir/TPS |

De politie kondigde op zondagochtend aan dat duizenden politieagenten worden ingezet om toezicht te houden op de naleving van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Ook het openbaar vervoer zal strenger worden gecontroleerd. In verschillende districten zullen speciale inspectiecentra worden opgezet om de controles te intensiveren.

Het kabinet heeft donderdagavond een aantal directe besluiten genomen, vooral een beperking van bijeenkomsten in evenementenhallen, bars, clubs en gebedshuizen tot maximaal 50 personen. Vergade­ringen in andere gesloten ruimten worden beperkt tot 20 personen.

Intensievere controles in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Premier Benjamin Netanyahu verklaarde donderdag­avond: ‘We hebben de afgelopen weken verschillende stappen gezet om de economie te openen. Ik hecht veel belang aan de hervatting van de economische activiteit. Ik heb echter herhaaldelijk benadrukt, dat de openstelling van de economie afhankelijk is van een strikte naleving van de gezond­heids­voorschriften: draag een mondkapje, houd afstand en let streng op de hygiëne’.
De regering heeft ook gewaarschuwd voor een nieuwe lockdown, indien het aantal nieuwe besmettingen niet daalt.

‘We veranderen niets meer op het gebied van werkgelegenheid, handel, winkelcentra, hotels, toerisme en vervoer. Deze zijn belangrijk voor de Israëlische economie, omdat deze plaatsen en faciliteiten volgens een speciale standaard werken – de regels van de paarse badge, die we al hebben uitgegeven. Ik weet dat dit niet gemakkelijk of eenvoudig is, maar het ligt aan ons’, voegde hij eraan toe.

De minister van Openbare Veiligheid, Amir Ohana, ging zaterdag een week lang in quarantaine nadat de commandant van de grenspolitie, Ja’akov Sjabtai, die hij vorige week bij een ceremonie ontmoette, positief testte op het coronavirus.

Het aantal ontdekte COVID-19 patiënten in Israël is met 1.535 nieuwe gevallen, die in het weekeinde zijn gemeld, in een alarmerend tempo blijven stijgen. In de eerste vier dagen van juni raakten 3850 mensen besmet.
Het ministerie van Volks­gezondheid maakte zaterdag­avond bekend, dat er in Israël 10.929 actieve coronapatiënten zijn, waarvan 84 in ernstige toestand, waarvan 32 met kunstmatig worden beademd. Het aantal patiënten in ernstige toestand is binnen 10 dagen verdubbeld.
Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in het land zijn 29.032 mensen besmet met het virus, 17.773 mensen zijn hersteld, 330 zijn gestorven.

Uit de gegevens van de Wereld­gezond­heids­organisatie blijkt, dat er donderdag meer nieuwe coronapatiënten zijn gediagnosticeerd in Israël dan in Spanje, Italië en Frankrijk samen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.