Sterke toename van anti­semitisme verwacht in 2021

De Corona-crisis heeft veel dingen opgeschort, maar niet het antisemitisme. Een nieuw rapport van het Israëlische ministerie van Diasporazaken laat zien dat, terwijl fysieke aanvallen op Joden zijn afgenomen, antisemitische complot­theorieën welig tieren op sociale media.

Door Redactie Israel Today |

Omdat een groot deel van de wereld in een of andere vorm van lockdown zat, waren antisemieten in 2020 minder goed in staat om Joden te pakken te krijgen. Dus in plaats daarvan begonnen ze het Joodse volk de schuld te geven van de pandemie, zoals we in april 2020 schreven in het artikel Joden worden beschuldigd van het Coronavirus.

Omdat veel van deze complottheorieën het afgelopen jaar wortel hebben geschoten en we schijnbaar het einde van de Corona-crisis naderen, bestaat de angst dat er het komende jaar een sterke stijging in antisemitische incidenten zal zijn.


Iedereen zegt tijdens de herdenking van de Shoa graag ‘nooit meer’, maar de haat die de Holocaust heeft aangewakkerd, leeft vandaag de dag nog steeds in de wereld. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het nieuwe rapport is opgesteld voorafgaand aan de Internationale Holocaust Herdenkingsdag die op woensdag 27 januari zal plaatsvinden. Het ministerie van Diasporazaken voorziet zorgwekkende dagen voor de Joden in Noord-Amerika en Europa.

Negen van de tien Amerikaanse Joden, die voor het rapport werden geïnterviewd, zeiden bezorgd te zijn over de huidige antisemitische trends in hun land. Volgens een populair komplot ‘verspreiden de Joden de pandemie voor financieel gewin.’ Je kunt je wel voorstellen wat voor soort fysieke reacties zo’n gevoel kan aanwakkeren als het volk de gevolgen van de Corona-lockdowns gaat analyseren.

Pro-Palestijnse propagandisten maakten ook met succes gebruik van de situatie op sociale media met hun #Covid48-campagne, waarin zij de Joodse Staat (opgericht in 1948) vergelijken met het dodelijke virus.

Wat Europa betreft gaat het rapport in op de vraag of een land kosher slachten kan verbieden. Het Europese Hof van Jusitie heeft uitgesproken, dat elk land onafhankelijk koshere slacht binnen zijn grenzen kan verbieden zonder Europese wetgeving te overtreden. De angst bestaat, dat de wetgevers daar binnenkort andere Joodse rituelen, zoals besnijdenis, zullen aanvallen.

De minister van Diasporazaken, Omer Yankelevich heeft het tot haar missie gemaakt om antisemieten op te sporen en te bestrijden, waar ze ook maar te vinden zijn. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De Israëlische minister van Diasporazaken, Omer Yankelevich, merkte op dat ‘ het Joodse volk al duizenden jaren de zondebok is van al het kwaad in de wereld en dat dit fenomeen voortduurt tijdens van de huidige pandemie.’ Ze waarschuwde dat soortgelijke beschuldigingen tegen Joden in het verleden hebben geleid tot massamoord en dat het een vergissing zou zijn om te denken dat dit niet nog een keer zou kunnen gebeuren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.