‘Stel opening Jeruzalems consulaat voor Palestijnen uit’

Hebreeuwse media meldden vorige week dat Israëls nieuwe ‘regering van verandering’ de regering-Biden in stilte had gevraagd om haar niet publiekelijk in verle­genheid te brengen, door de heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem uit te stellen.

Door Redactie Israel Today |

Vertrekkend president Re’oeven Rivlin ontmoette president Biden als een van zijn laatste daden in het ambt. Bespraken zij de Amerikaanse beleidsstappen in Jeruzalem? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Een van de verkiezingsbeloften van Biden in zijn presidentscampagne was de heropening van het Amerikaanse-consulaat aan de Agron Street in centraal Israël. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump had het consulaat opgenomen in de Amerikaanse ambassade, toen hij deze laatste eind 2019 naar de Israëlische hoofdstad verplaatste.

Het oude consulaat is blijven dienen als de ‘Eenheid voor Palestijnse Zaken’ onder de Amerikaanse ambassade, maar niet als een volwaardige consulaire missie.

De diplomatieke missie van de VS aan de Agron Street, net tegenover het Onafhankelijkheidspark in het centrum van Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Beslist niet in Jeruzalem
Na de recente Gaza-oorlog in mei, bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken Israël, en herhaalde Biden’s voornemen om het consulaat te heropenen. Op dat moment was Benjamin Netanyahu nog premier, hoewel toen al bekend was dat hij spoedig zou worden vervangen door Naftali Bennett.

Netanyahu vertelde aan Blinken, dat hij geen probleem had met de heropening van het consulaat, alleen niet in Jeruzalem. Volgens het Walla! News drong Netanyahu er op aan, dat de Amerikanen hun missie naar de Palestijnen ofwel in Ramallah ofwel in de oostelijke Jeruzalemse voorstad Abu Dis zouden plaatsen.

De aanwezigheid van een VS-consulaat voor de Palestijnse Autoriteit in het hart van Jeruzalem trekt Israëls soevereiniteit over de stad in twijfel en suggereert dat de stad op een dag nog steeds verdeeld zou kunnen worden, betoogde Netanyahu.

Of anders…
Netanyahu zou een versluierd dreigement hebben geuit door tegen Blinken te zeggen dat ‘als je er aan vasthoudt om het consulaat hier te heropenen, za je me alleen maar helpen om meer politieke punten te scoren.’

Bibi doelde op het feit, dat tegen de tijd dat het Amerikaanse consulaat zou worden heropend, hij in de oppositie zou zitten. Van daaruit zou hij het brede Israëlische verzet tegen de deling van Jeruzalem uitbuiten om de regering Bennett-Lapid af te schilderen als ‘zwak’ en niet in staat om de Amerikaanse druk te weerstaan.

In de afgelopen weken heeft Netanyahu zijn belofte waargemaakt door in het openbaar de ‘gevaarlijke linkse regering aan te vallen die niet in staat is weerstand te bieden aan het besluit om opnieuw een Amerikaans consulaat voor de Palestijnen te vestigen in het hart van Jeruzalem’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.