Start van operatie ‘Ochtendgloren’ tegen de Islamitische Jihad

Een Islamitische Jihad-commandant in de noordelijke Gazastrook en nog eens 15 terroristen zijn gedood. Er zijn 180 raketten afgevuurd op Israël.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Operatie 'Ochtendgloren', Palestijnse Islamitische Jihad
Raketten worden op 6 augustus 2022 door de Islamitische Jihad vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Foto: Attia Muhammed / Flash90

Het Israëlische leger is vrijdag begonnen met operatie ‘Ochtendgloren’ in de Gazastrook. Dit volgde op dagen van spanning na de arrestatie van de leider van de Palestijnse Islamitische Jihad in Judea en Samaria.

De aanval begon met een inval van de Israëlische luchtmacht in gebouwen waarvan bekend is dat zij door de Islamitische Jihad worden gebruikt. Hierbij kwam de commandant van de militaire vleugel van de Islamitische Jihad in het noorden van de Gazastrook, Tayseer Jabari, om het leven.

Bij andere aanvallen op antitankraketten en sluipschutters van de terroristische organisatie zouden 15 andere terroristen zijn gedood.

De operatie van het Israëlische leger begon met een reeks dreigingen van de Islamitische Jihad om doelwitten in Israël aan te vallen. De afgelopen dagen waren gebieden rond de Gazastrook gesloten voor alle niet-ingezetenen. Inwoners van plaatsen in de omgeving van de Gazastrook kregen te horen dat zij in hun huizen moesten blijven uit vrees voor anti-tank raketvuur vanuit Gaza.

Als reactie op de Israëlische aanval op doelen van de Islamitische Jihad, heeft de terreurorganisatie tot zaterdagochtend ongeveer 180 raketten op Israël afgevuurd. De meeste raketten waren gericht op plaatsen in het grensgebied met Gaza. Ook in het centrum van het land klonk vrijdag rond 21.00 uur sirenes, toen raketten werden afgevuurd op de steden Bat Yam en Rishon LeTzion.

Volgens het Israëlische leger hebben tot dusver 130 raketten Israëlisch grondgebied bereikt, waarvan er 60 zijn onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem. De overige raketten kwamen in open gebieden terecht en 30 raketten kwamen nog in de Gazastrook terecht.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei gisteren dat de operatie enkele dagen zou kunnen duren. Tot 25.000 reservisten zijn opgeroepen.

Israëlische tanks staan paraat aan de grens met de Gazastrook. (Foto: Tomer Neuberg / Flash90)

Operatie ‘Ochtendgloren’ is alleen gericht tegen de Islamitische Jihad, zoals door het Israëlische leger uitdrukkelijk werd benadrukt.

De Islamitische Jihad was verantwoordelijk voor een reeks terreuraanslagen in Israël in het voorjaar, waarbij talrijke onschuldige Israëlische burgers werden gedood. Bij de aanslagen schoten terroristen in de straten van verschillende Israëlische steden zonder onderscheid op Israëlische burgers met automatische wapens.

De vraag is nu hoe Hamas zal reageren op de start van de operatie tegen de Islamitische Jihad.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz hield enkele uren voor het begin van de nieuwe operatie een situatiebeoordeling op het hoofdkwartier van het IDF Southern Command. Hij zei dat het de taak van Israël was om ervoor te zorgen dat de spanningen ophouden en de routine terugkeert.

“Tegen onze vijanden en in het bijzonder tegen de leiding van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad,” zei Gantz, “wil ik benadrukken: Je tijd is om. De dreiging [in deze regio] zal op de een of andere manier worden geëlimineerd.”

De minister van Defensie beschuldigde de terreurorganisaties er tevens van de bevolking van Gaza in gijzeling te houden.

“De IDF, de ISA en alle veiligheidstroepen bereiden zich voor op elke actie die op welk front dan ook zou kunnen plaatsvinden – in het noorden, in het centrum of in het zuiden van Israël,” voegde Gantz eraan toe. “We gaan door met onze operationele activiteiten op alle gebieden waar dat nodig is.”

Gantz beloofde de internationale gemeenschap ook dat Israël verantwoordelijk en terughoudend zou optreden, “vanuit een sterke positie”. Wij zullen met interne veerkracht en externe kracht optreden om het dagelijks leven in Zuid-Israël te herstellen.”

“Wij zoeken geen conflict, maar wij zullen niet aarzelen om onze burgers te verdedigen als dat nodig is,” verklaarde hij.

“De Staat Israël en de IDF zullen hun operaties voortzetten omdat zij zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die wij op onze schouders dragen – om de gemeenschappen en burgers in Zuid-Israël te verdedigen. En om de burgers van de hele staat Israël te verdedigen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox