Speciale VN-rapporteur rechtvaardigt opnieuw Palestijns terrorisme tegen Israël

Het is de tweede keer dat Francesca Albanese, de belangrijkste vertegenwoordiger voor de Palestijnse mensenrechten bij de Verenigde Naties, aanvallen op Israëli’s heeft gelegitimeerd.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: VN
Volgens een speciale rapporteur van de VN die belast is met het oplossen van conflicten, is het volkomen normaal dat Palestijnse groepen al hun geld uitgeven aan wapens en eindeloos geweld plegen tegen Israël. Foto: Attia Mohammed/Flash90

De nieuwe speciale VN-rapporteur voor Palestijnse aangelegenheden heeft voor de tweede keer in haar korte ambtstermijn geweld tegen Israëli’s gerechtvaardigd.

In een interview met het Italiaanse tijdschrift Altreconomia op 9 juni beweerde Francesca Albanese: “Israël zegt dat ‘verzet gelijk staat met terrorisme’, maar een bezetting vereist geweld en genereert geweld”. Zij voegde daaraan toe dat “de Palestijnen geen andere ruimte voor verzet hebben dan geweld”.

Albanese herhaalde ook oude beschuldigingen van Israëlische apartheid en suggereerde dat Israëliërs met een dubbele nationaliteit kunnen worden vervolgd voor misdaden in het land van hun tweede nationaliteit als zij in Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria of een andere plaats wonen die als “bezet Palestijns gebied” wordt beschouwd.

Albanese, een advocaat, zei in mei tegen een Italiaanse televisiezender dat “Palestijns geweld onvermijdelijk is omdat het Palestijnse volk 55 jaar lang – bijna drie generaties lang – het recht op bestaan is ontzegd”.

Albanese heeft Israël herhaaldelijk beschuldigd van apartheid, genocide en oorlogsmisdaden, en het Palestijnse lijden gelijkgesteld met de Holocaust. In 2019 sprak Albanese op een evenement dat werd georganiseerd door een organisatie die banden heeft met de terroristische groepering Hamas die Gaza controleert.

De VN-Mensenrechtenraad heeft Albanese’s benoeming in april aangekondigd. Zij verving onlangs de Canadees Michael Lynk, die ondanks zijn mandaat van onpartijdigheid onlangs de “Orde van de Ster van Jeruzalem” ontving van het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, nadat hij tijdens zijn ambtstermijn talrijke anti-Israël rapporten had gepubliceerd.

Albanese is onlangs begonnen aan een termijn van zes jaar als speciaal rapporteur, een functie waarvan het mandaat sinds de instelling, bijna 20 jaar geleden, niet is gewijzigd.

In haar sollicitatie ontkende Albanese “opvattingen of meningen te hebben die van invloed zouden kunnen zijn op de wijze waarop zij het mandaat uitoefent”. Albanese zelf gaf vorig jaar toe dat dit niet waar was en zei dat haar “diepgewortelde persoonlijke opvattingen” over de Palestijnse kwestie “mijn objectiviteit zouden kunnen beïnvloeden”.

Een van haar opmerkelijke eerdere uitspraken is dat “de tragedie die het Joodse volk overkwam in de [Holocaust] even tragisch, gruwelijk en onuitsprekelijk is als de Nakba [‘catastrofe’ van Israëls stichting] is voor de Palestijnen, het afbrokkelen van het bindweefsel van een volk”, waarmee zij de ervaring van de Arabieren tijdens en onmiddellijk na Israëls onafhankelijkheidsoorlog van 1948 vergelijkt met de Holocaust.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox