Speciale troepen in Israel: Search and Rescue Unit 669

Bij het ernstige busongeluk van vorige week kwam ook de Search and Rescue Unit 669 van de Israëlische luchtmacht in actie. Dit een van de belang_rijkste Speciale Troepen van de IDF, die optreedt bij nood­situaties op het land, op zee en in de lucht.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De oorspronkelijke missie van de eenheid bij zijn oprichting in 1974 was het terug­halen van neer­gehaalde IAF-piloten die achter de vijandelijke linies waren neer­geschoten. Sinds vorig jaar maakt Unit 669 samen met de Shaldag unit, de Frontal Landing Unit, een inlichtingendienst en een opleiding deel uit van de Zevende Wing van de Luchtmacht. Vandaag de dag staat Unit 669 vierentwintig uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar klaar voor actie om levens te redden. Slechts weinigen zijn lichamelijk en geestelijk sterk genoeg voor deze unit. Zij volgen een lange en dure opleiding, en dienen twee jaar langer dan de verplichte 32 maanden.

Het symbool van de eenheid is de kat, die net als de eenheid in het geheim en behendig opereert, maar indien nodig in staat is om agressief op te treden in een vijandige omgeving.

De eenheid is verdeeld in drie specialismen. De gevechts­eenheden halen gewonde soldaten op in vijandelijk gebied. Om in de gevechts­eenheid van Unit 669 te dienen heb je al minstens de para­chutisten­opleiding doorlopen, aangevuld met specia­lisaties zoals scherp­schutter of hanteren van bepaalde hand­vuur­wapens.

Als tweede specialisme beschikt men over een medische divisie. Deze bestaat uit de beste artsen en para­medici van Israël, die een geschie­denis van gevechts­training hebben en getraind zijn in het verlenen van de beste zorg onder de moeilijkste omstandig­heden.

Als derde specialisatie beschikt men over een transport­eenheid, die gebruik maakt van de ‘Black Hawk’ helikopter en de veel grotere CH-53 ‘Yassur’ helikopter.
Tevens beheerst men speciale technieken om gewon­den over land of door het water af te voeren uit vijan­delijk gebied, als de route door de lucht te gevaarlijk is.

De eenheid neemt jaarlijks deel aan vele missies, zowel binnenlands als buiten de grenzen van Israël, civiel of militair, Israëlisch of buitenlands. Zo heeft Unit 669 geholpen met reddings­werk­zaam­heden na de grote aardbeving in Nepal, en zeer recent nog in de Ameri­kaanse stad Miami, waar een flat­gebouw was ingestort. Unit 669 heeft in de 47 jaar van haar bestaan duizenden levens gered.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.