Spaanse universiteit annuleert antisemitische cursus

De Universiteit van Santiago de Compostela in Galicië, Spanje, heeft na protesten de literatuur­cursus, getiteld ‘Auschwitz/Gaza: A Test Point for Compa­rative Literature’, waarin de Gaza­strook wordt vergeleken met het vernie­tigings­kamp Auschwitz, geannuleerd.

Door Yossi Aloni |

De cursus zou dit najaar worden gegeven door professor Cesar Dominguez en op de campus stonden zelfs grote borden, waarop studenten werden opge­roepen zich ervoor in te schrijven. De cursus omvatte onder meer een lezing van de boeken van Holocaust-overlevende en schrijver Primo Levy en de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish.

De Spaanse pro-Israël organisatie ACOM gaf een verklaring uit, waarin zij de universiteit scherp aanviel over de cursus: ‘De opzette­lijke verge­lijking van Auschwitz met Gaza, een door Hamas gecon­troleerd gebied, een jiha­distische organisatie die haar bevolking onderwerpt aan het leven onder een terroristisch regime, en het vernie­tigings­kamp Auschwitz, is schandalig, beschamend en misplaatst.’

Ook het Simon Wiesenthal Center viel de universiteit scherp aan en riep haar op de cursus te annuleren. Na een intern onderzoek heeft de universiteit de cursus inderdaad geannuleerd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.