Soldaat gooit zichzelf op exploderende granaat om anderen te redden

Tijdens gevechten met Hamas-terroristen in de buurt van Kibboets Nir Am zag sergeant Matan Avergil hoe een granaat naar zijn vrienden werd gegooid.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: oorlog tegen terreur, Gazastrook, Hamas
Met toestemming van de familie geplaatst.

In de eerste uren na de Hamas aanval waren soldaten van de Golani Brigade betrokken bij hevige gevechten in Kibboets Nir Am. Volgens de berichten werden zeven soldaten, waaronder Matan Avergil, aangevallen door een groot aantal Hamas-strijders. Zijn kameraad Daniel Varach rapporteerde: “Matan en wij waren volledig omsingeld in ons pantservoertuig en hadden geen ontsnappingsroute.”

Onverwacht gooide een terrorist een granaat in het gepantserde voertuig waarin de zeven soldaten zaten. “Matan zag de granaat en rende er naartoe. Ik probeerde hem tegen te houden, maar hij was vastbesloten. Toen ik een minuut later mijn ogen opende, lag hij over me heen en zei: ‘Ik heb alles geprobeerd om het Israëlische volk te beschermen’. Als hospik probeerde ik hem te redden, maar toen ik geen polsslag meer voelde, besefte ik dat hij er niet meer was,” vertelde een van de soldaten.

Matan Avergil werd donderdag begraven. Een van zijn kameraden van het operationele voertuig eerde hem met de woorden: “Namens ons en namens alle leden van de eenheid, verdien je onze diepste dankbaarheid. Je hebt ons allemaal beschermd en de klap opgevangen. Je bent een ware held, een nobel mens. Je herinnering en je verhaal zullen voor altijd in mijn hart voortleven.” Eric, Avergil’s vader, wendde zich tot de soldaten die met zijn zoon uitgezonden waren en verklaarde: “We houden van jullie allemaal als van onze eigen kinderen.”

Matan, de jongste van vier broers en zussen, behoorde tot een lang gevestigde familie in de “nederzetting” Hermesh in Judea. Twee van zijn broers waren ook in het leger gegaan.

Yossi Dagan, de voorzitter van de Samaria Raad, betreurde het verlies van de familie en zei: “Jullie toonden geen angst of aarzeling, jullie vochten en vielen samen met jullie wapenbroeders om ons vaderland en ons volk te verdedigen. Jullie komen uit een geslacht van krijgers, afstammelingen van Koning David”. Hij deed een beroep op “de minister van Defensie en de stafchef van de IDF om hem de hoogste eer toe te kennen, de Medal of Honour”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox