Soekot vieren in Israël

Het gekletter van metalen palen en het geluid van hameren is overal te horen als Israëli’s zich haasten om hun soekot te bouwen en in kleine ruimtes te proppen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Loofhuttenfeest, Soekot
Sukkotversiering te koop in Jeruzalem, 20 september. Foto: Judy Lash Balint

Soekot is een van de drie Bijbelse pelgrimsfeesten van het Joodse volk. Terwijl wij hier in Israël tijd doorbrengen in onze soekot-huisjes, filtert de zon door de kieren van de bladerdaken en een zacht briesje wappert over de broze muren. Het herinnert ons aan onze kwetsbaarheid en de tijdelijke aard van ons wereldse bestaan. We kijken uit naar een week waarin, ondanks onze veiligheidszorgen en de algemene toestand van de wereld, de meeste Joden in Israël de woorden: “Jullie zullen je verheugen in jullie feesten en volledig gelukkig zijn” serieus zullen nemen.

Soekot begint op zondagavond 9 oktober; hier zijn enkele van de unieke bezienswaardigheden en geluiden van het Soekot-seizoen in het Heilige Land.

 1. Je kunt in Jeruzalem niet in een bus stappen of met de sneltram rijden zonder in je achterste geprikt te worden door iemands verdwaalde loelav (dadelpalmblad).
 2. Soekot is een van de drukste toeristische seizoenen van het jaar. Al die luxe appartementen die gedurende 50 weken van het jaar verlaten liggen, zijn plotseling bevolkt en levendig; dit geldt des te meer na meer dan twee jaar van de COVID-pandemie.
 3. Het gekletter van metalen palen en het geluid van gehamer is overal te horen nu de bewoners van Jeruzalem zich haasten om hun soekot te bouwen. Deze proppen ze in kleine balkons, vreemd gevormde tuinen of op verlaten daken.
  Etrogiem verkopen op de Machane Yehuda markt in Jeruzalem, 20 september. (Foto: Judy Lash Balint)
 4. De zoete geur van etrogim (citroenen) op de Machane Yehuda markt in Jeruzalem is overweldigend. Een enorme menigte daalt neer op een leeg terrein aan de Jaffa Road in de buurt van de markt om te wedijveren om de mooiste loelav en etrog.
 5. Je hebt nog nooit van je leven zulke opzichtige soeka-versieringen gezien, tenzij je op kerstavond in de Walmart bent geweest. Kiosken bemand door bebaarde haredim verkopen goud, groen en rood klatergoud, gemaakt in China: exacte replica’s van de kerstversiering in het oude land.
 6. Gemeentewerkers zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het snoeien van bomen. De stad legt enorme stapels schach (palmbladeren voor het dak van de sukkah) op de grote pleinen van de stad, en de burgers mogen gratis zoveel meenemen als ze nodig hebben.
 7. De driejaarlijkse viering van het oude ritueel van Birkat Cohanim – de priesterlijke zegen – vindt plaats bij de Westelijke Muur tijdens de tussenliggende dagen van de feestdag. Tienduizenden komen naar de Kotel om gezegend te worden.
 8. Het jaarlijkse open huis in de residentie van de president aan de Hanassistraat in de wijk Talbiya zal dit jaar ook weer worden gehouden. President Isaac Herzog maakt van de gelegenheid gebruik om de burgers een hart onder de riem te steken. Burgemeester Moshe Lion van Jeruzalem zal buiten het stadhuis op het Safra-plein te vinden zijn.
 9. Net als kerstboomkavels in de VS worden overal in Jeruzalem lege kavels ingenomen om soekot van elke omvang en beschrijving te verkopen. Sommige worden op de markt gebracht door grote bedrijven en zijn voorzien van de nieuwste ruimtebesparende technologie en de hardste materialen, terwijl andere eenvoudigere zaken zijn, gemaakt van buizen en stoffen wanden. Elk koosjer restaurant heeft wel een of andere soekot, ze doen allemaal hun best om klanten te lokken met grotere en betere vakantiespecials.
 10. Aangezien de hele week van Soekot een nationale feestdag is, zal het moeilijk zijn om te beslissen aan welk festival/evenement u wilt deelnemen. Er is het Tamar Festival in Masada aan de Dode Zee, het Haifa International Film Festival en het Storytelling Festival in Givatayim, om er maar een paar te noemen. De scholen zijn de hele week gesloten, zodat nationale parken, dierentuinen en waterattracties in het hele land familiegerichte evenementen organiseren die uitverkocht zijn.
 11. Rondreizen door het land is een andere favoriete Soekot-activiteit. Politieke en milieugroeperingen van allerlei slag promoten reizen om “het zelf te zien”.
 12. Israëls ministerie voor Sociale Gelijkheid plaatst advertenties in kranten en op Facebook. Senioren die hulp nodig hebben bij het opzetten van hun soeka kunnen een hotline bellen om een vrijwilliger aan te vragen.
 13. Niet te vergeten zijn de vasthoudende christelijke evangelischen die Jeruzalem in groten getale vanuit alle hoeken van de wereld overspoelen om het Loofhuttenfeest te vieren.
 14. Een andere prominente groep toeristen bestaat uit de vluchtelingen van de jonge Amerikaanse frum singles scene. Zij maken jaarlijks voor Soekot vanuit de Upper West Side van Manhattan de tocht naar Jeruzalem. Discrete ontmoetingen van serieuze, goed geschrobde, bescheiden geklede twintigers en dertigers vinden plaats in alle grote hotellobby’s van Jeruzalem. Een fles water of cola light op de tafel naast de zwarte hoed van de man geeft aan dat het om een afspraakje gaat.
 15. Tenslotte is het weer, zoals altijd, perfect afgestemd op het festival en een teken dat Am Yisrael thuis is, precies waar we horen te zijn. Geen “ik moest mijn soeka in de stromende regen opzetten” zoals een vriend uit het oude land klaagde.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox