SodaStream ontwerpt nieuwe beademingsmachine

Het wereldbekende Israëlische drankenbedrijf SodaStream werkt samen met het Jeruzalemse Hadassah ziekenhuis om een nieuwe ‘beademings­machine’ voor coronapatiënten te maken, die geen zijdelingse schade aan de luchtwegen veroorzaakt.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Verwerp nooit de kracht van het brainstormen. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf in Israël, toen gevreesd werd dat er een tekort aan beademings­machines zou ontstaan, besprak het medisch personeel van het Hadassah Ein Kerem-ziekenhuis in Jeruzalem het probleem en een van hen had een idee.

‘Ik was bij een vriend genaamd Shlomo Friedman, een biotechnologie-ingenieur, en hij dacht een paar minuten na en zei me plotseling: ‘Sodastream is de oplossing,’ vertelde Dr. Akiva Nachshon, een senior IC-arts. ‘Ik keek hem aan en zei, ‘Wat heeft het met elkaar te maken?’

Friedman besefte dat de principes die SodaStream gebruikt om bubbels aan frisdrank toe te voegen, corona­patiënten kunnen helpen om te ademen, omdat de beademingsapparaten, afgezien van het feit dat er te weinig in voorraad zijn, invasief waren en zelf zijdelingse schade veroorzaakten. Nachshon belde SodaStream, waar het hoofd van R&D Avi Cohen het bericht kreeg, en de twee ontmoetten elkaar later op de dag.

Sodastream haakte in op het idee, en minder dan vier maanden later werd het StreamO2-prototype door de gezond­heids­functio­narissen goedgekeurd voor een klinische proef met 40 personen, schrijft United with Israel

Het apparaat werkt niet door een buisje in de longen te steken zoals een beademingsapparaat, maar door een grote hoeveelheid zuurstof gemengd met lucht in de neus van de patiënt te blazen met een gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid. Het resultaat is een goedkoop apparaat dat coronaviruspatiënten die lijden aan ademhalings­problemen en die niet in ernstige conditie zijn en op zijn minst zelf kunnen ademen, kan helpen.

Beademingsmachines die voor dergelijke patiënten zouden zijn gebruikt, zijn nu vrijgemaakt voor patiënten die in ernstige toestand verkeren. ‘Bij sommige patiënten is het preventief, bij anderen kan het de beademing vertragen en in feite de beademing, die van de patiënt wordt verwacht, verkorten’, aldus Nachshon.

De proeven zijn aan de gang in het Hadassah ziekenuis, en indien deze succesvol zijn, zal SodaStream het apparaat in massaproduktie nemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.