Snelle Israëlische geurtest; Corona testen in Congo

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Een van de belangrijkste belemmeringen voor het heropenen van het internationale vliegverkeer is het ontbreken van een snel werkende coronatest, die op de grond kan worden uitgevoerd en kan voorkomen dat geïnfecteerde personen het virus tijdens de vlucht verspreiden.

Een dergelijke test zou ook van onschatbare waarde kunnen zijn bij winkelcentra, grote sportwedstrijden, concerten en andere evenementen.

De Israëlische startup Nanoscent heeft onlangs een oplossing voor dat probleem gecreëerd: een betrouwbare maar goedkope COVID-19-geurherkenningstest, werkend met een analyse van de uitgeademde lucht, bericht The Times of Israel.

Het bedrijf, gevestigd in Galilea, is actief op het gebied van chips die geuren detecteren voor diverse doeleinden, zoals luchtvervuiling, regelen van de luchtkwaliteit in auto’s en kwaliteitsbewaking van een reeks producten,

Virussen veranderen hoe onze lichamen en onze adem ruiken, naast symptomen zoals koorts en longproblemen. Elke ziekte heeft een speciaal patroon. Het coronavirus ontwikkelt zich in de bovenste luchtwegen, de neus, de longen en de amandelen. In wetenschappelijke studies is gebleken, dat coronavirussen zoals SARS-CoV en MERS-CoV, die zich in de neus ontwikkelen, al op de vierde dag na de infectie kunnen worden gedetecteerd door de adem uit de neus te analyseren.

Drive-through corona testen in Congo, met dank aan Israël
Het is niet zo leuk als het bestellen van een hamburger uit uw auto, maar Israëli’s die moeten worden getest op besmetting met het nieuwe coronavirus kunnen naar de dichtstbijzijnde drive-through testfaciliteit die is opgezet door de Israëlische Magen David Adom (MDA). Ze hoeven niet eens uit de auto te stappen voor de test.

Congo’s Honorair Consul in Israël, Dan Gertler, zag hoe Israël de coronatests uitvoerde, en nam contact op met MDA om zijn land te helpen met de strijd tegen Covid-19. Het Israëlische corona drive-through concept komt nu naar de Democratische Republiek Congo in Centraal Afrika, bericht Israel21c.

Het opbouwen van de drive-through faciliteit is het makkelijke gedeelte. Wat lastiger is, is de software die het hele proces beheert, van het nemen van monsters tot het verzenden van het uitstrijkje naar het lab en het antwoorden naar de patiënten.

Naast het maken van een versie van de Israëlische software speciaal voor Congo, heeft MDA een trainingsprogramma met video’s en geschreven materiaal voorbereid voor de Congolese medische professionals, die eind mei zijn begonnen met het gebruik van de faciliteit.

Dit MDA project is het laatste voorbeeld van Israëls lange traditie om hulp te bieden aan de ontwikkelings­landen. Israël heeft de MASHAV in 1958 opgericht, slechts tien jaar na de oprichting van de Staat. MASHAV heeft geholpen bij de bouw van ziekenhuizen, luchthavens, universiteiten en wegen in bijna elk Afrikaans land. Israël heeft in 2008 voedselhulp verleend aan Congo.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.