De Israëlische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, verklaarde maandag dat Israël de Gazastrook na de oorlog met Hamas moet bezetten.
Tijdens een conferentie georganiseerd door de Yesha-raad, de koepelorganisatie van lokale autoriteiten in Judea, Samaria en de Jordaanvallei, zei hij volgens Channel 12 News dat dit zowel „mogelijk als noodzakelijk“ is en benadrukte hij dat „we niet bang moeten zijn voor deze term.“
Hij voegde eraan toe dat de overname van de verantwoordelijkheid voor het civiel bestuur van de Gazastrook door de Israëlische strijdkrachten „een niet-onderhandelbare voorwaarde“ is.
De voorzitter van de Religieus-Zionistische Partij is tevens verantwoordelijk voor het civiele bestuur van het ministerie van Defensie in Judea en Samaria.
Israel’s Finance Minister Smotrich at a conference of the Yesha Council*: „It is possible and necessary to occupy the Gaza Strip. They told me ‚it will cost five billion‘, it will cost a few hundred million at most. It is possible to create a situation where in two years Gaza… pic.twitter.com/SHftdF78bd
— Drop Site (@DropSiteNews) November 25, 2024
Hij wees bezwaren over de mogelijke kosten van het beheer van de kustenclave, die worden geschat op ongeveer 5 miljard sjekel (1,4 miljard Amerikaanse dollar), van de hand en zei: „Ze proberen me bang te maken met kosten en dergelijke – onzin, er is geen grotere leugen,“ verwijzend naar de kostenramingen van het Israëlische leger.
De Israëlische strijdkrachten zouden in elk geval ook na de oorlog in de Gazastrook moeten blijven om de veiligheid te handhaven en te voorkomen dat Hamas zich opnieuw bewapent en wederom een bedreiging voor Israël vormt.
„Daarnaast zullen de Israëlische strijdkrachten ook civiele inspanningen toezicht houden. Alleen op deze manier kan de civiele heerschappij van Hamas worden beëindigd,“ voegde hij toe.
De terreurorganisatie „is in de kern een civiele beweging die de basis vormt voor haar militaire tak,“ verklaarde hij en benadrukte: „Er is geen andere weg.“
Zelfs als de kosten zo hoog zouden zijn als voorspeld, vervolgde hij: „Ik accepteer dat.“ Hij benadrukte dat de kosten die zouden ontstaan als het niet lukt om de heropkomst van de dreiging te voorkomen, veel hoger zouden zijn.
Het afgelopen oorlogsjaar had het land 250 miljard sjekel (ongeveer 68,5 miljard euro) gekost.
„Vijf miljard kan over 50 jaar worden uitgesmeerd – ik betaal het in termijnen. Als dat is wat nodig is om de veiligheid van Israël te garanderen, dreig dan niet met kosten,“ zei hij.
Smotrich pleitte ook voor het bevorderen van ‘vrijwillige emigratie’ om de inwoners van de Gazastrook de mogelijkheid te geven te vertrekken.
„Het is mogelijk een scenario te creëren waarin de bevolking van de Gazastrook binnen twee jaar wordt teruggebracht tot minder dan de helft van de huidige omvang,“ stelde hij, en hij suggereerde dat dit als een ‘model’ zou kunnen dienen voor Judea en Samaria.
De conferentie in Jeruzalem waar Smotrich zijn opmerkingen maakte, richtte zich op het ontwikkelen van strategieën in aanloop naar de nieuwe Amerikaanse regering en werd bijgewoond door prominente vertegenwoordigers van rechtse Israëlische organisaties.
De minister sprak over de samenwerking met de toekomstige regering-Trump en de aanpak van de laatste twee maanden van de regering-Biden.
„De verkiezingsuitslag in de VS biedt vanaf 20 januari een grote kans, althans voor de komende twee jaar, waarin onze regering zal samenwerken met de regering-Trump en Republikeinse meerderheden in de Senaat en het Congres,“ zei Smotrich.
„Onze regering moet standhouden en echte en significante uitdagingen succesvol aanpakken. Ik wil dat niet bagatelliseren. Dit zijn geen kleine politieke obstakels; het zijn echte uitdagingen die op de juiste manier moeten worden aangepakt, terwijl we onze regering behouden en deze historische kans grijpen. Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat de komende twee maanden, van nu tot 20 januari, zeer uitdagend en gevaarlijk zijn,“ vervolgde hij.
Israël moet zijn koers „zeer zorgvuldig en verantwoord“ bepalen om deze twee maanden te overleven „zonder grote schade op te lopen,“ zei hij.
„Als er besluiten worden genomen in de VN-Veiligheidsraad, kunnen deze onomkeerbaar zijn. Dit moet worden meegenomen in veel van de beslissingen die we in de komende maanden zullen nemen. We moeten diep ademhalen, de situatie analyseren, kansen herkennen en ons daarop voorbereiden, maar met grote voorzichtigheid handelen om deze periode zonder grote schade door te komen. Dit geldt voor Judea en Samaria, Gaza en Libanon. Er zijn beperkingen,“ besloot hij.
(JNS)