Situatie bij de Syrische grens vraagt nieuwe strategie

Vroeg in de ochtend van woensdag 18 november bombardeerden Israëlische gevechts­vliegtuigen en Apache-aanvals­helikopters opnieuw Iraanse doelen in Syrië. Vijf Syrische soldaten, drie Iraniërs en twee leden van door Iran gesteunde milities werden hierbij gedood.

Door Yochanan Visser |

De reden voor deze serie aanvallen was een directe poging om een groot aantal soldaten van het Israëlische leger te doden op de Golan­hoogten. Een groep terroristen, behorend tot door Iran gesteunde milities in het zuiden van Syrië, had drie Claymore-mijnen in de grond op Israëlisch grondgebied geplaatst, langs een route waar regelmatig door soldaten van het Israëlische leger wordt gepatrouilleerd. Deze antipersoonsmijnen zijn geladen met 2.000 ijzeren kogeltjes, bevatten 2,5 kilogram explosieven en hebben een ontploffingsbereik van 50 meter. Ze worden op afstand tot ontploffing gebracht en zijn ontworpen om maximaal letsel en de dood te veroorzaken.

Het doel was duidelijk: zoveel mogelijk IDF-soldaten doden. Israëlische militaire deskundigen wezen erop, dat dit de eerste directe Iraanse poging was om een landaanval op de IDF uit te voeren. Tot nu toe werden af en toe raketten en mortiergranaten afgevuurd op de Golanhoogten, hoewel een andere groep terroristen in augustus ook probeerde de Israëlische grens te naderen, met geïmproviseerde bommen en andere wapens. Die poging werd verhinderd door de verkennings­eenheid Maglan , die vanaf de Israëlische kant van de grens de vier terroristen doodschoot.

De escalatie deed denken aan wat er gebeurde in de nacht van 10 mei 2018, toen de Quds-brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde in Syrië zo’n 30 raketten afvuurde in de richting van het noorden van Israël. Bijna al deze raketten kwamen neer aan de Syrische kant van de Golanhoogten, maar de Israëlische reactie was verwoestend. Een groot deel van de Iraanse militaire infrastructuur in Syrië werd die nacht door de Israëlische luchtmacht (IAF) in een tegenaanval vernietigd.

Nu werden op verschillende plaatsen in Syrië doelen van de Quds-brigade en het Syrische leger gebom­bar­deerd. Daarbij waren kazernes, wapen­opslag­plaatsen en een hoofdkwartier van de Quds-brigade. Grond-grondraketten, die gebruikt werden om op tanks en andere voertuigen te schieten, werden ook vernietigd. In een zeldzame stap gaf de IDF later beelden vrij van enkele van de IAF-aanvallen op doelen in Syrië. De IDF identificeerde eenheid 840 van de Quds-brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde als de belangrijkste boosdoener achter de poging tot de terreuraanslag.

In de video: De IDF geeft normaal gesproken geen beelden van de luchtaanvallen vrij aan de media.

De 840-eenheid van de Quds Force-brigade is een geheimzinnige operationele eenheid, die belast is met de bouw van terreurinfrastructuur buiten Iran en die nu wordt gebruikt om de grens tussen Syrië en Israël te verhitten.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz, die dinsdag een bezoek bracht aan IDF-eenheden in het Golan-gebied, waarschuwde het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad dat Israël hem verant­woordelijk zou houden voor elke terroristische actie vanaf Syrisch grondgebied. ‘Ik zeg duidelijk dat Syrië verantwoordelijk is voor wat er op zijn grond­gebied gebeurde,’ waarschuwde Gantz, terwijl de Israëlische premier Benyamin Netanyahu woensdag­avond een soortgelijke verklaring aflegde.

De toenemende spanningen in het gebied van de Golanhoogten hebben de IDF ertoe aangezet om extra Iron Dome anti­raket­batterijen naar Noord-Israël over te brengen. Er werd een staat van verhoogde alertheid afgekondigd.

De agressieve activiteiten tegen Israël vanuit het zuiden van Syrië worden bovendien gecoördineerd door de Libanese terreur­organisatie Hezbollah, die eenheden heeft gestationeerd op 28 locaties langs de grens van de Golanhoogten met Israël. Ook zijn er door Iran en Hezbollah gesteunde milities op 30 andere locaties langs de Israëlische grens op de Golanhoogten. Iran heeft Hezbollah belast met de taak om een grote troepen­macht op te bouwen in het zuiden van Syrië, die de Golan­ Bevrijdingsbrigade wordt genoemd. Deze bestaat uit sjiitische milities die vanuit Irak, Afghanistan en Pakistan zijn ingevlogen.

In Israël wordt de huidige situatie met Hezbollah en de Quds-brigade in Syrië ‘de oorlog tussen de oorlogen’ genoemd (MABAM is de Hebreeuwse afkorting). De IAF heeft in de afgelopen vier jaar honderden aanvallen uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië, in een poging om met die aanvallen elk transport van wapens en raketten van Iran naar Syrië te voorkomen.

Syrische Druzen inzetten

Volgens voormalig IDF-generaal en huidig Knesset-lid Uzi Dayan, zou Israël nu de grote Druzische gemeen­schap in het zuiden van Syrië moeten gaan gebruiken, om een militaire macht te vormen om de Iraniërs en hun bond­genoten te bestrijden. De Druzen haten de Iraniërs vanwege hun dominante aanwezigheid in het gebied. Als ze wapens hadden, zouden ze in opstand kunnen komen tegen Hezbollah, de Quds-brigade en de Iraanse milities die in het gebied aanwezig zijn, aldus Dayan. De Druzen zouden een troepenmacht van tienduizenden strijders kunnen oprichten en staan bekend om hun vechtlust.

Dayan voegde eraan toe dat de Druzen het verschil zouden kunnen maken in de gecompliceerde situatie in het zuiden van Syrië. Ze zouden geholpen moeten worden door de Arabische Golfstaten en Saoedi-Arabië, die de financiële middelen hebben om hen te voorzien van wapens en ander noodzakelijk materieel.

De Druzen in Syrië zijn anti-Israëlisch en zullen daarom geen Israëlische hulp accepteren. Ze zijn echter te onafhankelijk om naar de pijpen van Iran te dansen. Dayan zei ook, dat de Druzen de stabiliteit in het zuiden van Syrië zouden kunnen herstellen en daarmee de rust aan de grens met Israël. Die rust heerste er meer dan 40 jaar na de Jom Kippoer-oorlog.

Militaire hulp aan de Druzen zou een van de onderwerpen kunnen zijn in de huidige besprekingen tussen Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, waarmee de Joodse Staat onlangs vredesakkoorden heeft gesloten. Deze twee Golfstaten zijn erg bevreesd voor de agressieve uitbreidings­activiteiten van Iran in het Midden-Oosten, en dit was de belangrijkste reden waarom zij vrede hebben gesloten met Israël, de regionale supermacht in het Midden-Oosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.