Shabbatviering met de Joodse gemeenschap in de VAE

In aanwezigheid van de minister van Diaspora Omar Jankelevitsj, de president van de Joodse gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten, Ross Kriel, rabbijn Jehoeda Sarna en leden van de gemeenschap werd ter gelegenheid van het vredesakkoord voor het eerst een gezamenlijke en plechtige ontvangst van de Shabbat gehouden.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: Deze foto van de gemeenschappelijke Kabalat Shabbat met Joden in de Verenigde Emiraten via Zoom is helaas bewust wazig gemaakt.

‘Deze historische ontvangst van de Shabbat symboliseert niet alleen de groeiende banden tussen Israël en de Emiraten, maar ook de natuurlijke band tussen ons en de Joodse gemeenschappen aldaar. Deze Shabbat symboliseert het, want de Shabbat is de bron van zegeningen’.

Omer Yankelevich (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Afgelopen vrijdag organiseerde het ministerie van Diaspora samen met de Joodse gemeenschappen in de Verenigde Arabische Emiraten een virtuele Kabalat Shabbat-(ontvangen van de Shabbat, op vrijdagavond) in Israël. Deze werd bijgewoond door de minister van Diaspora en Knessetlid Omer Yankelevich, de officiële voorzitter van de gemeenschappen in de Verenigde Arabische Emiraten, Ross Kriel, en de officiële rabbijn van de gemeenschap, rabbijn Jehoeda Sarna, evenals door de jeugdbewegingen in Israël en hun gezinnen. Honderden Joden en jongeren uit beide landen deden mee.

De Israëlische zangeres Ariel Cohen van het Firqat Alnoor Orkest, die samen met de gemeente­cantor van de Verenigde Arabische Emiraten de Shabbat-liederen (Lecha Dodi, Shalom Alechem) leidde, nam ook deel aan het evenement.

Na de openingstoespraak zongen de deelnemers uit de Emiraten het volkslied van de Emiraten, daarna zongen alle deelnemers samen het Israëlische volkslied, Hatikva. Het ceremoniële aansteken van kaarsen op Shabbat werd uitgevoerd door de familie Beck en Yoni Stingisar vanuit hun huis in de Verenigde Arabische Emiraten.

Daarna spraken de deelnemers een gebed uit voor de veiligheid van het medisch personeel en een gebed voor de inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël. Aan het einde van het evenement hieven ze het glas op een goed leven en vol hoop op een warme en welvarende vrede tussen de landen.

Minister van Diaspora Omer Yankelevich zei: ‘Deze historische Kabalat Shabbat staat symbool voor het aanknopen van relaties en het bouwen van levende bruggen tussen honderden leden van de bijzondere Joodse gemeenschap van de Verenigde Arabische Emiraten en de Israëlische samenleving.’

De officiële voorzitter van de gemeenten in de Emiraten, Ross Kriel, zei: ‘Namens alle Joodse gemeenschappen in de Verenigde Arabische Emiraten wil ik de minister van Diaspora, Omer Yankelevich, bedanken voor haar aanwezigheid bij deze ontvangst van de Shabbat. Haar aanwezigheid en haar warme woorden ontroeren ons en verwarmen ons hart. Wij hopen dat deze vrede welvaart en eenheid zal brengen onder alle Joden van de wereld.’

Rabbijn Yehuda Sarna, rabbijn van de gemeente, zei: ‘Dit is een dag die nooit zal worden vergeten. Het is de eerste keer ooit dat een minister en Knessetlid van de Staat Israël spreekt met de Joodse gemeente in de Verenigde Arabische Emiraten en een Kabalat Shabbat-houdt’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.