Schilderachtige souvenirs: De molen van Montefiori

Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto’s met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.

Door Hartmut Buse, Redactie Israel Today |

‘Sinds ik regelmatig in Israël ben en van het land, de mensen en hun taal ben gaan houden, neem ik bewust de tijd om mijn reisimpressies vast te leggen op tekenbladen en in schetsboeken. Zo kan ik me heerlijk ontspannen en mijn visuele zin voor het wezenlijke in mijn omgeving versterken. Terwijl ik teken, blijf ik langer op één plek en neem ik het land met zijn historische plaatsen, pittoreske land­schappen en gastvrije mensen veel intensiever waar.’

‘Als ik terug ben in Duitsland, breng ik vaak tijd door met mijn gedachten in Israël. Dan haal ik mijn ervaringen uit het geheugen en ontmoet ik op een creatieve manier de prachtige plekken en mensen die ik daar heb ontmoet,’ vertelt Hartmut Buse, die in Bischofswerda werd geboren en nu in Dresden woont,

Israel Today toont elke week een andere tekening met de indrukken uit Israël van Hartmut Buse. De tekening van vandaag laat u de windmolen zien, die in opdracht van de Brits-Joodse bankier en filantroop Moses Montefiore in 1857 op een helling tegenover de westelijke stadsmuren van Jeruzalem werd gebouwd, met geld uit de nalatenschap van de Amerikaanse Jood Judah Touro. De bouw van de molen was onderdeel van een breder programma om de Joden in Palestina zelfvoorzienend te laten worden.

Vandaag de dag dient de molen als museum. De windmolen is door de Nederlandse molenmaker Willem Dijkstra en de Britse molenmaker Vincent Pargeter samen met het Nederlandse bouwbedrijf Lont in 2012 gerestaureerd. De molen kreeg toen in de stijl van de originele windmolen een nieuwe kap met een windroos met zes vanen voor het automatisch kruien en zelfzwichting op de roeden. Sindsdien is de molen weer maalvaardig.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.