LedenScheiding der machten volgens de Bijbel

Zelfs in oorlogstijd kunnen mensen het niet opbrengen hun geschillen opzij te zetten. Midden in de huidige oorlog is de nieuwe politieke crisis van de scheiding der machten daadwerkelijk uitgebroken.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: politiek, justitiële hervormingen
Het Hooggerechtshof. Foto: Chaim Goldberg / Flash90

Dit artikel verscheen in het februari / maart 2024 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Zelfs in oorlogstijd kunnen mensen het niet opbrengen hun geschillen opzij te zetten. Midden in de huidige oorlog is de nieuwe politieke crisis van de scheiding der machten daadwerkelijk uitgebroken. Eind 2023 waren er al enkele heftige reacties nadat een conceptvonnis was uitgelekt waaruit bleek dat de rechters de controversiële adequaatheidswet zouden verwerpen die in de zomer was aangenomen als onderdeel van de justitiële hervorming van de regering. En inderdaad, op 1 januari 2024, sprak een nipte meerderheid van acht van de vijftien leden van het Hooggerechtshof zich uit voor het intrekken van de wet. Dit is de eerste keer dat het Hooggerechtshof van Israël een grondwettelijke basiswet heeft vernietigd. Veel rechtse kiezers en politici zijn verbijsterd. Scheiding der machten is belangrijk en werd afgedwongen door de eerste leider van de kinderen van Israël in de Bijbel, Mozes.

Kort...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie