Schaduwoorlog met Iran: Iraanse tanker in Syrië brandt

Op de Iraanse olietanker Wisdom is dinsdag brand uitgebroken na een explosie. Het schip werd gebruikt om Iraanse olie naar Syrië te vervoeren, was leeg en lag ‘voor onder­houd’ in de Syrische haven­stad Latakia, 450 km ten noorden van Haifa.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Volgens berichten in Arabische media liepen drie mensen brand­wonden op, waarvan er een is overleden. Enkele brand­weer­lieden kregen adem­halings­problemen als gevolg van de rook. Het vuur zou inmiddels zijn geblust.

Voor de burgeroorlog kon Syrië zelf voorzien in zijn behoefte aan olie; nu de Koerdische gebieden met de olievelden niet onder gezag staan van de centrale regering, is er een olietekort en wordt olie ingevoerd uit Iran, ondanks de sancties op dit land.

Het is niet de eerste brand die het onder Panamese vlag varende schip overkomt: in april zou brand zijn uitge­bro­ken na een aanval door een drone, hoewel Syrische en Iraanse media de brand toe­schreven aan een ongeluk bij las­werk­zaam­heden, waarbij een dode viel. In mei was er ook brand aan boord van het schip, wat werd toege­schreven aan een technisch probleem in een van de motoren, bericht (o.a.) The Jerusalem Post.

De brand op de ‘Wisdom’ lijkt te passen in het plaatje van een al enkele jaren durende ‘schaduwoorlog’ tussen Iran en Israël, waarbij men elkaars schepen aanvalt. In juli werd voor de kust van Oman de door een Israëlisch bedrijf geëxploiteerde olietanker Mercer Street aangevallen door zelfmoorddrones, waardoor twee bemanningsleden werden gedood. Enkele dagen na deze aanval probeerden Iraanse strijders voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten zich meester te maken van de tanker Asphalt Princess. Dit mislukte, omdat de bemanning de motoren blokkeerde.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.