LedenSchaamteloos Israël in de steek laten

Mensen als Tom Friedman en Asa Kasher grijpen hun kans om Israël tot een verloren zaak te verklaren.

Door David M. Weinberg | | Onderwerpen: verkiezingen
Rechts-religieuze nationalisten Itamar Ben-Gvir (links) en Bezalel Smotrich vormden slechts een excuus voor degenen die nooit echt van Israël hielden om haar in de steek te laten. Foto: Flash90

Het is in de mode om in paniek te raken over de zogenaamd “totalitaire” Israëlische regering die in de komende weken wordt gevormd. Een coalitie onder leiding van de Likud-partij met de ultraorthodoxe en religieus-zionistische partijen zou een nachtmerriescenario zijn, waarmee Israël zich zal verwijderen van het Westen en van joden in de diaspora, die meestal naar links neigen.

Ik kan Israëli’s en buitenlandse waarnemers begrijpen die de huidige oogst van Haredi en religieuze zionistische leiders zoals Itamar Ben-Gvir ongepolijst en bedreigend vinden. Ze zullen waarschijnlijk een overvloed aan omstreden beleidsinitiatieven op de regeringstafel leggen, wat kan zorgen voor een gespannen periode.

Maar geen van deze mensen werd tot premier gekozen – Benjamin Netanyahu was dat wel. Hoewel Netanyahu op gepaste wijze een deel van de nationalistische en Joodse identiteitsagenda deelt die door zijn vermeende coalitiepartners naar voren is gebracht, is het onwaarschijnlijk dat hij zal toestaan dat Israël van zijn traditionele liberaal-democratische en kernconsensus van haar Joodse ankers wordt losgetrokken.

En als hij naar de extremen neigt, zal de politieke slinger onvermijdelijk terugslaan...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie