Saudische krant benoemt rabbijn tot vaste columnist

Als weer een teken van toenadering tussen Saoedi-Arabië, de Staat Israël en de Joodse wereld, heeft de Saoedische krant Arab News onlangs rabbi Marc Schneier aangesteld als vaste columnist. Hij is de eerste rabbijn die voor een Saoedische krant schrijft als vaste columnist.

Door Yossi A | | Onderwerpen: Israel, Arabische wereld

Arab News is de toonaangevende Engelstalige krant die in Saudi-Arabië en de Perzische Golf wordt gepu­bli­ceerd. Marc Schneier (foto) zal twee keer per week voor de krant schrijven over een verschei­den­heid aan onder­werpen, waaronder: inter­religieuze dialoog, de banden van Israël met de Golf, culturele kwesties met betrekking tot de Joodse en islamitische wereld, en nog veel meer.

De eerste column die hij publiceerde riep de Arabische landen op om president Biden niet op te geven in alles wat met het Amerikaanse buitenlandse beleid in het Midden-Oosten te maken heeft. ‘Dit wijst op een groeiende acceptatie door de Saoedi’s van het Joden­dom en de Staat Israël,’ zei Rabbi Schneier. ‘Dit is weer een teken van de veran­dering die het Midden-Oosten ondergaat ten opzichte van Joden en Israël.’

Het is niet verwonderlijk dat een Saoedische krant de eerste is die een rabbijn als vaste columnist in dienst heeft. ‘Laten we niet vergeten dat de hele golf van banden die in de Golf groeit, begon met de voormalige koning van Saoedi-Arabië, die in 2008 de eerste inter­continentale conferentie bijeen­riep,’ merkte de rabbijn op. ‘Hij wilde dat de islam andere westerse religies en in het bijzonder het christen­dom en het Joden­dom de hand zou reiken. Ik heb deel­genomen aan deze ontwik­keling als onderdeel van de hartelijke acceptatie van Abra­hami­tische religieuze tradities. Het maakt deel uit van het hele proces van verandering en trans­formatie dat zich in de Golf afspeelt.’

Rabbijn Marc Schneier is een bekende Amerikaanse rabbijn die de Foundation for Ethnic Under­standing heeft opgericht en leidt. De afgelopen 15 jaar is rabbi Schneier hartelijk ontvangen in de paleizen van Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Rabbi Schneier werd eerder door Newsweek magazine omschreven als één van de 50 meest invloed­rijke rabbijnen in de Verenigde Staten. Hij is de rabbijn van de Hampton Synagogue in New York en een van zijn bijnamen in de Verenigde Staten is ‘ the celebs rabbi’. Hij is adviseur van de koning van Bahrein en bezoekt regelmatig de Golfstaten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox