Saudi-Arabië en de ‘ontspanning’ met Israël

Eind december 2019 publiceerde Israel Today een exclusief verhaal over de Saoedische journalist Abdul Hameed al-Ghobein die een e-mail stuurde naar de pers om jour­na­listen te informeren dat zijn Saoedisch staats­burger­schap was ingetrokken, maar niet door de heersers van Saoedi-Arabië, Kroonprins Muhammad Bin Salman (MBS) en zijn zieke vader Koning Salman, die maandag in het ziekenhuis werd opgenomen.

Door Yochanan Visser |

In die tijd had Israel Today twee interviews met al-Ghobein, waarin hij zei dat hij nooit in Israël was geweest maar de Joodse Staat bewonderde, terwijl hij tegelijkertijd respect toonde voor Koning Salman en MBS, die hij een grote hervormer noemde.

De Saoedische journalist sprak ook zijn loyaliteit uit aan het Huis van Saud, de koninklijke familie, en zei dat hij bereid zou zijn om zijn leven te geven voor zijn land en zijn leiderschap.

Later liet hij ons team weten dat zijn dossiers en die van zijn directe familie weer geüpload waren naar de website van het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken, en dat dit betekende dat het besluit om hem zijn burgerschap en dat van zijn vrouw en kinderen te ontnemen, was ingetrokken vanwege de media-aandacht voor zijn zaak.

Vorige week benaderde al-Ghobein opnieuw Israel Today, toen hij een WhatsApp-bericht stuurde dat ons een goede avond wenste en dat een Twitter-link bevatte, waarin stond dat artikelen die hij over Israël had geschreven, van zijn website waren verwijderd.

Twee dagen later meldde de Saoedische journalist op Twitter en meldde dat hij ‘een botsing kan krijgen’ en dat er pogingen waren om hem te ontvoeren.
Dit was de laatste keer dat al-Ghobein iets publiceerde op sociale media en zijn bericht aan Israel Today was blijkbaar een laatste wanhopige poging om de media te informeren dat er iets heel ergs met hem zou gebeuren.

Zondag meldde Dr. Edy Cohen van het Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA), dat al-Ghobein was gearresteerd en gevangen gezet voor het uiten van pro-Israëlische standpunten in de artikelen die hij publiceerde.
Cohen schreef dat in Saoedi-Arabië niemand zich vrij kan uitdrukken omdat ‘Big Brother’ de burgers in de gaten houdt en luistert naar elk woord dat ze zeggen.

‘Ghabein verzette zich niet tegen het Saudische regime, maar de bestuurders in Riyadh waren niet gelukkig met zijn media-optredens – vooral vanwege de woede die ze opwekten onder de Palestijnse leiding, die bitter over hem klaagde’, aldus de BESA-onderzoeker.

Cohen voegde toe dat ‘de autoriteiten al langere tijd Ghabein in het oog hielden. Zij vreesden zijn invloed op zijn lezers en luisteraars, vooral aangezien hij als één van de invloedrijkste Saoedi-Arabische journalisten van de laatste jaren wordt beschouwd’.

‘Ghabein werd gearresteerd en opgesloten op basis van valse beschuldigingen van spionage namens een vreemd land en het vervalsen van documenten om het Saoedische staatsburgerschap te verkrijgen.’ Cohen schreef verder, dat de Saoedische journalist een gevangenisstraf van minstens tien jaar kon krijgen vanwege deze beschuldigingen.

De onderzoeker BESA schreef dat hij er zeker van was dat dit ‘vreemde land’ Israël is, aangezien al-Ghobein kritische artikelen over de Palestijnse Autoriteit en de Jordaanse Koning Abdullah II was blijven schrijven, maar gunstige over Israël en zijn leider Benyamin Netanyahu.

De Saoedische journalist stelt de zogenaamde ‘Jordanië = Palestina’ oplossing voor het eeuwenlange Palestijnse Israëlische conflict voor, en steunt de visie van de Amerikaanse president Donald J. Trump op vrede tussen Israël en de Palestijnse Arabieren, met inbegrip van de invoering van Israëlische soevereiniteit over delen van Samaria en Judea en de gehele Jordaanvallei.

Voordat al-Ghobein werd gearresteerd, begonnen de Saoedische autoriteiten een lastercampagne tegen de journalist, waarbij ze hem ervan beschuldigden lid te zijn van de Moslimbroederschap en een aanhanger te zijn van de voormalige Egyptische president Muhammad Morsi, die een prominent lid is van de Islamitische organisatie.

Het feit dat al-Ghobein schreef dat hij kon worden ‘gebotst’ was blijkbaar een hint naar de zaak van wijlen de Washington Post-columnist Jamal Khashoggi, die in 2018 in het Saoedische consulaat in Istanbul, Turkije, werd vermoord door een team dat door MBS werd gestuurd.

MBS ontkende later dat hij iets te maken had met de moord op Khashoggi, maar niemand, ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet, geloofde hem.

De Saoedische kroonprins is de de-facto heerser van het olierijke Koninkrijk, en ondanks het feit dat hij enkele ingrijpende hervormingen heeft ingevoerd in het kader van zijn allesomvattende plan voor een moderner en gematigder Saoedi-Arabië, Visie 2030, gedragen hij en zijn regime zich als een typische dictatuur van het Midden-Oosten.

Geen vrijheid van meningsuiting

De Duitse nieuwszender Deutsche Welle heeft net een documentaire gepubliceerd over het echte leven in Saoedi-Arabië onder het bewind van Mohammad Bin Salman, waaruit blijkt dat de hervormingen geen liberaler klimaat in het land hebben geschapen.

De in Saoedi-Arabië geboren Britse modeontwerpster Basma Khalifa besloot naar haar familie in Saoedi-Arabië te gaan om na te gaan of ze daar kon wonen, nadat ze tot de conclusie was gekomen dat ze zich niet gehecht voelde aan het leven in Groot-Brittannië.

Net zoals al-Ghobein kwam Khalifa erachter dat ondanks de grotendeels cosmetische en economische hervormingen die MBS heeft doorgevoerd, het leven in Saoedi-Arabië nog steeds onder strenge overheidscontrole staat en dat er geen vrijheid van menings­uiting is of een zichtbare trend om een van de meest conservatieve en onder­drukkende landen ter wereld open te stellen.

Zodra Khalifa begon te praten over de rechten van een Saoedische vrouw en Khashoggi noemde, kreeg ze een telefoontje van de autoriteiten en werd ze het land uit gestuurd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.