Saoedische journalist zegt dat fixatie op “Israëlische bezetting” hypocriet is

Er zijn veel bezette gebieden en statenloze volkeren in het Midden-Oosten. Waarom horen we dan alleen over de Palestijnen?

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Arabische wereld, bezetting
Een Joodse familie uit 'bezet gebied'. Foto: Hillel Maeir/Flash90

“Bezette Arabische Gebieden” is een term die de meeste mensen in de wereld zullen begrijpen. Maar dankzij de vooringenomenheid van de mainstream media, associëren de meesten deze term uitsluitend met de vermeende “Israëlische bezetting”.

Feit is dat gebieden met een overwegend Arabische bevolking in verschillende delen van deze regio onder buitenlandse bezetting staan. Iran bezet de door Arabieren gedomineerde regio Ahvaz, terwijl Turkije het Syrische district Alexandretta (nu Iskenderun) aan de Middellandse Zeekust heeft geannexeerd.

Volgens de Saoedische journalist Hussein Shubakshi vinden veel Arabieren het nu uiterst hypocriet om te klagen over de “Israëlische bezetting”, terwijl ze de Iraanse en Turkse bezettingen volledig negeren.

“Helaas… is [de term ‘bezette Arabische gebieden’] beperkt gebleven tot de door Israël bezette gebieden. Dit is gedaan door de schurken van het verzet [d.w.z. Iran, Syrië, Hezbollah en Hamas], die niet in staat zijn om de bevrijding van de Arabische landen van de Iraanse en Turkse bezetting te eisen omdat [hun] belangen de feiten begraven en terzijde schuiven, hoe duidelijk de werkelijkheid ook is,” schreef Shubakshi in een artikel voor de pan-Arabische krant Al-Sharq Al-Awsat.

“De hypocrisie van het discours in de media over het verzet is een voorwerp van spot en afschuw geworden,” vervolgde hij. “Alle bezette Arabische gebieden zijn waardevol en hebben dezelfde status en hetzelfde belang. Iedereen die hen anders behandelt, hoort niet bij ons.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox