Saoedi-Arabië staat vluchten van en naar Israël toe

Op verzoek van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft Saoedi-Arabië besloten, dat vliegtuigen uit alle landen op weg naar de VAE en vanuit de VAE over zijn grondgebied mogen vliegen, wat directe en kortere Israëlische vluchten naar de Emiraten mogelijk maakt.

Door Aryeh Savir/TPS |

Premier Benjamin Netanyahu verwelkomde woensdag de aankondiging en zei dat ‘ik al jaren werk aan het openen van het luchtruim tussen Israël en het oosten. Het was twee en een half jaar geleden spectaculair nieuws toen Air India toestemming kreeg om rechtstreeks naar Israël te vliegen.’

‘Nu is er weer een enorme doorbraak: Israëlische vliegtuigen en vliegtuigen uit alle landen zullen rechtstreeks van Israël naar Abu Dhabi en Dubai kunnen vliegen, en terug. De vluchten zullen goedkoper en korter zijn, en het zal leiden tot robuust toerisme en de ontwikkeling van onze economie,’ verklaarde hij.

Deze ontwikkeling komt slechts een dag nadat Israëlische en Amerikaanse teams zijn teruggekeerd van een historisch 24-uurs bezoek aan de VAE, waarin de landen de ontwikkeling en uitvoering van de Abraham-akkoorden bespraken en waarin beide partijen hun eerste Memorandum of Understanding (MOU) ondertekenden, over samenwerking op het gebied van het bankwezen en de financiële sector.

De ondertekening van het MOU vond slechts enkele dagen plaats nadat de president van de VAE, Sheikh Khalifa bin Zayed, een order ondertekende tot annulering van de wet op de boycot van producten uit Israël en de economische contacten met de Israëli’s, een fase die voorafgaat aan de volledige normalisering van de banden met Israël.

In zijn verklaring merkte Netanyahu verder op dat de Saoedische toestemming ‘het Oosten zal openen. Wanneer je naar Thailand of ergens anders in Azië vliegt, zal het tijd en geld besparen. Dit is verbazing­wekkend nieuws voor jullie, de burgers van Israël.’

‘Dit zijn de voordelen van een echte vrede. Ik wil [de Amerikaanse adviseur] Jared Kushner en [Kroonprins van het emiraat Abu Dhabi] Sjeik Mohammed bin Zayed bedanken voor de belangrijke bijdrage van vandaag. Er zal nog veel meer goed nieuws komen,’ verklaarde hij, wat mogelijkerwijs wijst op de normalisering van de banden met andere moslim- of Arabische landen.

De Abraham-akkoorden zijn de eerste tussen een Golfstaat en Israël en zullen naar verwachting leiden tot vergelijkbare overeenkomsten met andere Arabische landen, mogelijk Bahrein, Oman of Saoedi-Arabië.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.