Rusland en Iran bedreigen de wereld met een nieuwe Koude Oorlog

Terwijl de VS op zoek zijn naar een veiligheidsalliantie in het Midden-Oosten om Iran tegen te gaan, sponsort Poetin een nieuwe as met Teheran als basis.

Door Fiamma Nirenstein |
De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei in 2015. (Foto: ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KRE)

Het is misschien niet de Koude Oorlog, maar het begint er wel erg op te lijken. De Verenigde Staten proberen in het Midden-Oosten een netwerk van allianties op te bouwen tussen Israël en gematigde Arabische landen. Als reactie daarop is de Russische president Vladimir Poetin in het offensief gegaan en probeert hij een alternatieve as op te bouwen met Teheran als basis.

Poetins stap komt heel kort na de reis van de Amerikaanse president Joe Biden naar Israël en Saoedi-Arabië. Terwijl de wereldmedia verslag doen van Bidens bezoeken aan Jeruzalem, Jeddah en Riyad, zal Poetin op 19 juli Teheran bezoeken. Hij zal in de Iraanse hoofdstad worden vergezeld door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor een ontmoeting met de Iraanse president Ebrahim Raisi, die de bijnaam “de slager van Teheran” heeft gekregen omdat hij in de loop der jaren tienduizenden mensen ter dood heeft veroordeeld.

De drie leiders zullen deelnemen aan een topontmoeting die ogenschijnlijk tot doel heeft een einde te maken aan de elf jaar durende Syrische burgeroorlog – het zogenaamde “Astana-vredesproces”. Maar het is moeilijk te geloven dat Poetin naar Iran zou gaan voor slechts zijn tweede buitenlandse bezoek sinds hij Oekraïne binnenviel, als de VS niet net de poging hadden ondernomen om de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten te versterken.

En het was een oprechte poging. Biden was niet alleen op zoek naar de Saoedi’s om de olieproductie te verhogen en zo de torenhoge brandstofprijzen te verlagen. Hij zocht ook steun voor normalisatie met Israël en de vorming van een “Arabische NAVO” waarvan de Joodse staat deel zou uitmaken. Deze gedurfde stap is een directe en potentieel doeltreffende uitdaging aan het Iraanse imperialisme, en Teheran weet dat. Poetin weet dat ook.

Dus, Poetin is in beweging. Hij wil de potentiële leden van een Israëlisch-Arabische alliantie intimideren, omdat een dergelijke alliantie een bedreiging vormt voor zijn ambitie om de Russische hegemonie in Eurazië te vestigen – een kwestie die des te prangender is nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zich voortsleept.

Het is niet verrassend dat Poetin nerveus is. De optimistische opmerkingen van Biden over zijn reis zijn een zeer sterke boodschap: De VS is zeer betrokken bij de toekomst van het Midden-Oosten. We hebben ons niet teruggetrokken. We zijn niet zwak. We zijn net zo sterk als we ooit zijn geweest en weten dat we dat moeten zijn.

Naast zijn streven naar een Iraanse as, wendde Poetin zich tot het wapen dat hij het vaakst inzet – propaganda. Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, viel Biden’s verzoek om de olieproductie te verhogen aan en zei dat het een verraad was van de beloften die Biden aan de Amerikaanse kiezers had gedaan over hernieuwbare energie en klimaatverandering. Maar ze ging veel verder dan dit. Zij uitte de meest verschrikkelijke dreiging die men zich kan voorstellen: dat de VS en zijn bondgenoten de wereld in de richting van een kernoorlog duwen.

Poetins bondgenoten in Iran hebben ook hun stem laten horen om een potentiële Israëlisch-Arabische veiligheidsalliantie aan de kaak te stellen. Het plaatsvervangend hoofd van de terroristische Iraanse Revolutionaire Garde, Yadollah Yavani, dreigde met een “vastberaden antwoord” aan Amerika, het “Zionistische regime” en Saoedi-Arabië.

Bovendien vernamen wij, juist toen Biden op weg was naar Jeruzalem, dat Iran Rusland honderden drones zal leveren en de Russische strijdkrachten zal opleiden in het gebruik ervan. Voorheen waren dergelijke drones alleen in handen van Hezbollah en Hamas. Nu zijn ze ongetwijfeld op weg naar Oekraïne. Blijkbaar worden Iraanse drones altijd gebruikt tegen democratieën en hun onschuldige burgers.

Rusland schaart zich ook diplomatiek achter Iran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Amir Abdollahian bracht onlangs een bezoek aan Rusland, en zijn Russische collega Sergei Lavrov zei dat hij zich inzet voor de opheffing van alle sancties tegen Teheran en het herstel van het nucleaire akkoord van 2015.

De partijen vormen zich. De potentiële brandhaarden nemen toe. En laten we niet vergeten dat China achter de schermen zijn aanwezigheid in het Midden-Oosten en Afrika aan het uitbreiden is. Er is een afgrond van mogelijke nieuwe ontwikkelingen, en geen daarvan is vreedzaam.

Fiamma Nirenstein was lid van het Italiaanse parlement (2008-13), waar zij vice-voorzitter was van de Commissie buitenlandse zaken in de Kamer van Afgevaardigden. Ze was lid van de Raad van Europa in Straatsburg, waar ze de commissie voor onderzoek naar antisemitisme oprichtte en voorzat. Als stichtend lid van het internationale Friends of Israel Initiative heeft zij 13 boeken geschreven, waaronder Israel Is Us (2009). Momenteel is lid van het Jerusalem Center for Public Affairs.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox