LedenRudi Weissenstein: de fotograaf van Israëls beginjaren

Shimon Rudolf Weissenstein wordt beschouwd als de belangrijkste chroniqueur van het dagelijks leven in de jonge staat Israël. Zijn foto’s zijn van groot belang voor het begrijpen van de sociale geschiedenis van het land.

Door Gundula M. Tegtmeyer | | Onderwerpen: zionisme, geschiedenis, Tel Aviv
Rudi Weissenstein met zijn camera. Foto: Met dank aan The Photohouse

Rudi, zoals iedereen hem noemde, wordt in 1910 geboren in het stadje Jihlava (in het huidige Tsjechië). Zijn vader, eigenaar van een kartonfabriek, is een gepassioneerd amateurfotograaf.

In zijn donkere kamer komt Rudi al op jonge leeftijd in aanraking met fotografie, en op achtjarige leeftijd krijgt hij een eigen (houten) camera.

Zionistisch

Rudi groeit op in een zionistisch gezin dat sterk beïnvloed is door de Europese cultuur. Zijn moedertaal is Duits. In zijn jeugd is hij actief in de Duits-Joodse jeugdbeweging Blauw-Wit. Op het gymnasium van Bergreichenstein komt hij in aanraking met antisemitisme. In 1928 wordt hij toegelaten tot de Weense kunstacademie, waar hij zich verdiept in druktechnieken, chemie, fotografie, retoucheren en optiek. Tijdens zijn studie volgt hij seminars in muziek, psychologie en filosofie.

Persfotograaf

Na het in 1931 succesvol afronden van zijn studie vindt Rudi een baan als persfotograaf voor het tijdschrift van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken in Praag. Ook werkt hij bij het Europees Centrum voor Fotografie.

In 1933 en 1934 dient Rudi in het Tsjechische leger. Zijn ouders hopen op een...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie