Rode Kruis-functionaris ontmaskerd als stroman van Hamas

ICRC-bestuurder Haythem Abid neemt deel aan anti-Israël demonstraties en verspreidt Hamas-propaganda.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Een terrorist van Hamas overhandigt Israëlische gijzelaars aan het Rode Kruis in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, 28 november 2023. Foto: Flash90

Het hoofd van het ICRC-kantoor in Algerije en directeur van de subdelegatie in Libië is ontmaskerd als een pro-Hamas aanhanger en is het nieuwste voorbeeld van de diepgewortelde anti-Israëlische vooringenomenheid van het Internationale Comité van het Rode Kruis.

De in Genève gevestigde pro-Israël groep UN Watch onthulde de pro-terroristische neigingen van de ICRC ambtenaar, die naar verluidt in Montreal is gevestigd.

“Maak kennis met Haythem ‘Ethan’ Abid. Hij staat aan het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Montreal. Zijn taak is om neutraal te zijn. Maar Abid marcheert in ‘Free Palestine’-demonstraties, plaatst Hamasvideo’s van gijzelaars die hun ontvoerders liefhebben en beschuldigt Israël van ‘terrorisme’ en ‘genocide’. Hij zegt: ‘Fuck neutraliteit’,” twitterde Hillel Neuer van UN Watch op 30 april.

UN Watch vond talrijke twijfelachtige berichten op Abid’s Facebook-pagina, waaronder een bericht van 24 oktober 2023 waarop hij te zien is bij een demonstratie twee dagen eerder met een grote PLO-vlag.

De demonstratie werd mede georganiseerd door “Montreal4Palestine”, een antisemitische groep die op 7 oktober, de dag van het bloedbad van Hamas, op sociale media een foto plaatste van een schaal snoep met de woorden “Feest” en “De reis is begonnen”.

Hamasleden delen regelmatig snoep uit aan voorbijgangers in de Gazastrook na succesvolle terroristische aanslagen.

Op 27 oktober 2023 plaatste Abid een flyer op Facebook voor een andere anti-Israëlische demonstratie, mede gesponsord door de “Palestinian Youth Movement”, die openlijk terroristische “martelaren” steunt.

Op 14 november 2023 plaatste Abid een propagandavideo van Hamas op Facebook waarin hij het feit bejubelde dat Israël Hamas nog niet had verslagen.

In een Facebook-post de dag na het bloedbad op 7 oktober plaatste hij een foto van de moord op Muhammad al-Durrah in Gaza in 2000, hoewel het incident jaren geleden al was ontmaskerd als een geënsceneerde “Pallywood”-scène waarbij niemand gewond raakte.

“Abid’s bedoeling was duidelijk: hij probeerde het doden, verminken, verkrachten en martelen van onschuldige burgers in Israël op 7 oktober te rechtvaardigen als verdiende vergelding,” zei UN Watch.

De pro-Israël groep zei dat als er enige twijfel was geweest over Abid’s minachting voor het neutraliteitsbeleid van het ICRC, zijn Facebook post op 18 oktober alle twijfels wegnam: “Fuck neutraliteit, vandaag de dag betekent neutraal zijn partij kiezen”.

Na zijn ontmaskering door UN Watch verwijderde Abid onmiddellijk zijn Facebook- en LinkedIn-accounts.

UN Watch eiste het onmiddellijke ontslag van Abid wegens het schenden van de gedragscode en waarden van het ICRC. “Menselijkheid, onpartijdigheid en neutraliteit” zijn de waarden die het Rode Kruis beweert hoog te houden, aldus UN Watch.

Het ICRC reageerde niet op het verzoek van JNS om commentaar voor publicatie.

Sinds 7 oktober is het ICRC bekritiseerd door de Israëlische premier. De publieke consensus is dat het Internationale Comité van het Rode Kruis in het beste geval een veredelde taxidienst is (voor vrijgelaten gijzelaars in Gaza) en in het slechtste geval de meest prominente van consequent anti-Israël en bevooroordeelde zogenaamde “humanitaire” groepen.

De Israëli’s beschuldigen het ICRC ervan dat het de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden niet bereikt. Na 209 dagen oorlog is het Rode Kruis er nog steeds niet in geslaagd toegang te krijgen tot de resterende gevangenen van de terreurgroep.

Hoe meer berichten er verschijnen over de verschrikkelijke situatie van de ontvoerden, die vertellen over martelingen, seksueel misbruik, gebrek aan voedsel en medische zorg, hoe groter de woede van Israël wordt. Volgens Israëlische bronnen zijn 133 gijzelaars in handen van Hamas, en gevreesd wordt dat velen van hen dood zijn.

Eind januari wekte een hooggeplaatste vertegenwoordiger van het Rode Kruis de woede van Israël op toen hij Israël vergeleek met Hamas en zei dat beide partijen weigerden de gevangenen te bezoeken.

In december werd onthuld dat het ICRC Palestijnse terroristen die in Israël gevangen zitten hielp om een “moordvergoeding” te krijgen van de Palestijnse Autoriteit.

Palestinian Media Watch onthulde dat Palestijnse gevangenen formulieren invullen om de toelagen te ontvangen en dat het Rode Kruis het papierwerk aflevert in Ramallah.

De stipendia zijn niets meer dan een financiële stimulans om te moorden, volgens Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox