Rivaal Netanyahu zet anti-Trump adviseurs in

Na Donald Trump met succes als schurk te hebben neergezet, hopen sommige Israëlische politici dat Amerikaanse campagnevoerders hetzelfde kunnen doen met Benjamin Netanyahu, in de aanloop naar de Israëlische nationale verkiezingen.

Door Redactie Israel Today |

Naar verluidt hebben het Lincoln-project en soortgelijke bewegingen in de maanden voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen belangrijke Republikeinse stemmen onttrokken aan Trump. Het Lincoln Project is een groep Republikeinen die campagne voerde tegen Trump, met beschuldigingen dat hij moreel en ethisch ongeschikt is om de natie te leiden.

Vier van de oprichters van de groep zijn nu ingehuurd door Gideon Sa’ar, een voormalige Likoed-ster en hoofd van de ontluikende partij Nieuwe Hoop, die wil dat ze hetzelfde doen met Netanyahu. Volgens een nieuwsbericht van Channel 12 zullen oprichters van het Lincoln-project Steve Schmidt, Rick Wilson, Stuart Stevens en Reed Galen, Sa’ar helpen om Netanyahu te besmeuren in de aanloop naar de verkiezingen van 23 maart. Ze zullen merken dat de basis voor hen al is gelegd door een lokale anti-Bibi-beweging, die al maandenlang demonstraties houdt in heel Israël.

Al een jaar lang wordt tijdens wekelijkse demonstraties het ontslag van Netanyahu geëist. Tekst op het bord: bazabalan, Bij het afval. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het is niet ongebruikelijk dat Israëli’s die een gooi naar het premierschap doen, Amerikaanse campagne-adviseurs in dienst nemen. In 1999 hielp James Carville, de zeer zichtbare campagnestrateeg van Bill Clinton, Ehud Barak om Netanyahu te verslaan. In 2015 zette de lokale V15 (Victory 2015) beweging Obama’s campagnevoerder Jeremy Bird in, in een mislukte poging om Bibi opnieuw weg te krijgen.

Op dezelfde manier heeft Netanyahu in de afgelopen drie Israëlische verkiezingscampagnes veel gebruik gemaakt van zijn nauwe persoonlijke relatie met Trump. Trump heeft zelfs verschillende publieke steunbetuigingen aan Bibi gegeven.

Terwijl Sa’ar zich heeft aangesloten bij een groeiend koor van politici die weigeren om in een Netanyahu-regering te zitten, vertelde hij de Israëlische media in het weekend dat als hij wint, Likoed zal worden uitgenodigd om zich bij zijn regering aan te sluiten. Maar dat met één groot voorbehoud: Netanyahu zal geen ministerspositie aangeboden krijgen. ‘Likoed kan een partner zijn. Ik sluit Likoed niet uit,’ zei Sa’ar tegen de publieke omroep Kan. ‘Maar Netanyahu kan niet dienen als minister.’

Sa’ar benadrukte, dat zijn standpunt in deze zaak niets persoonlijks was, en dat hij eerder vasthield aan een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1993. In deze uitspraak werd besloten dat de leider van de Shas-partij, Aryeh Deri, geen minister van Binnenlandse Zaken meer mocht zijn, zolang er een aanklacht tegen hem openstond. Netanyahu wordt momenteel aangeklaagd wegens drie afzonderlijke aanklachten, waaronder schending van het vertrouwen, het aannemen van steekpenningen en fraude.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.