Rio de Janeiro en Ra’anana zijn nu zustersteden

In de Israëlische stad Ra’anana in het centrum van het land wonen bijzonder veel Braziliaanse immigranten. Hun wens om een zusterstad-relatie aan te gaan met Rio de Janeiro is nu in vervulling gegaan.

Door Redactie Israel Today |

Voortaan zullen de culturele en commerciële betrekkingen tussen de populaire voorstad van Tel Aviv en de Zuid-Amerikaanse metropool aanzienlijk worden bevorderd.

‘Dit is het resultaat van de geweldige relatie tussen Israël en Brazilië en het feit dat Ra’anana de woonplaats is van het grootste aantal Braziliaanse immigranten in ons land,’ zei burgemeester Chaim Broyde, die de band met Rio wil benutten en promoten.

Ook daar erkenden zij de buitengewone prestatie van de Israëlische stad bij de integratie van Braziliaanse immigranten. Volgens de JTA was een zusterstad-relatie al in 2015 voorgesteld. De Joodse gemeen­schap in Brazilië telt momenteel ongeveer 120.000 leden.

Ra’anana heeft al partnerschappen met acht andere steden over de hele wereld, waaronder de Duitse steden Bramsche in Nedersaksen (sinds 1978) en Goslar (sinds 2006). Andere met Ra’anana verbonden steden zijn Poznan in Polen, Opsterland in Nederland, Boulogne-Billancourt in Frankrijk, Verona in Italië, Tainan in Taiwan en Atlanta in de VS.

De Israëlische stad werd in de jaren twintig gesticht door een groep New Yorkers. Sinds 2015 is Ra’anana de belangrijkste bestemming geworden voor Brazilianen die naar Israël verhuizen, gemiddeld zo’n 650 mensen per jaar, volgens het Joods Agentschap. In Ra’anana zelf wonen momenteel ongeveer 300 Joodse families uit Brazilië.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.