REX MK II, nieuw onbemand landvoertuig van IAI

Het Israëlische bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) onthulde op de Defense and Security Equipment Inter­national (DSEI) beurs 2021, die van 14 tot 17 september in Londen werd gehouden, het Rex MK II onbe­mande grond­voertuig (UGV).

Door Redactie Israeltoday.nl |

Het 4×4 vierwielige hybride elektrische voertuig is ontworpen om logistieke onder­steuning te bieden, informatie te verzamelen en aanvallen op afstand uit te voeren, schreef IAI in een persbericht.

De Rex MK II heeft een laad­vermogen van 3500 kg en kan munitie, medische apparatuur, water, voedsel of gewonden op brancards vervoeren; informatie verza­melen met een elektro-optische sensoren en radar. Hij is uitgerust met een op afstand bestuur­baar wapen­systeem, bewapend met een 7,62 mm machine­geweer en een 0.50-kaliber zwaar machinegeweer, of hij onder­steunt andere missies wanneer de troepen dat nodig hebben.

De Rex MK II is semi-autonoom en is in staat enkele operaties zelfstandig te verrichten, hij kan door een operator worden bestuurd via draadloze communicatie, en hij heeft de optie ‘follow me’, waarbij zich via een kabel door een soldaat laat leiden.

Wordt Israël een toonaangevend land op het gebruik van onbemande grondvoertuigen met militaire toepassing? Het lijkt er wel op.
De Rex MK II voegt zich bij andere opera­tionele onbemande grond­voertuigen die door IAI zijn ontwik­keld, waaronder de Jaguar, een onbemand gerobo­tiseerd grond­voertuig voor het verdedigen van grenzen, het verzamelen van inlichtingen en het uitvoeren van aanvallen(zie IDF zet nieuwe robot in voor bewaking grens met Gaza); de RobARC, een opera­tioneel onbemand platform voor het bloot­leggen en vernie­tigen van grond- en onder­grondse explosieven; de Robattle, een gerobo­tiseerd opera­tio­neel grond­voertuig met hoge wend­baarheid voor het snel en veilig uitvoeren van complexe missies in moeilijke omstan­digheden; en de RobDozer, een onbemande bulldozer die bedoeld is om complexe militaire engineering in gevarenzones uit te voeren.
U ziet ze in onderstaande video van IAI:

Ook de Rex MK II is al in productie genomen, en zou al aan verschillende landen zijn verkocht. Welke landen dit zijn, is nog niet bekend gemaakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.