Rellen zetten relatie Joden en Arabieren op scherp

Shomer Chomot, Bewaarder van de Muren, heet de operatie die nu plaatsvindt om Israel te verdedigen tegen vijandig vuur vanuit Gaza, schreven Yair en Karen Strijker wonsdagavond vanuit Na’ale, Samaria. Sinds dinsdag­avond zijn minstens 400 raketten op Israël terecht gekomen.

Door Yair en Karen Strijker |

In totaal spreken we over meer dan 1600 raketten die sinds maandagmiddag in Israël terechtkwamen. De eerste zes vielen op Jeruzalem, en daarmee brak een nieuwe, de zoveelste, ronde van intensief geweld over en weer uit. De raketinslagen spreidden zich vannacht verder uit naar het noorden. Maar de meeste inslagen waren in het zuiden, hoewel ook Tel Aviv niet gespaard bleef. El Al blijft nog wel vliegen, maar meerdere vliegtuigmaatschappijen, waaronder KLM, annu­leerden vluchten. Er zal dus ook een schaarste komen in voedsel e.d. omdat er geen aanvoer meer komt per vliegtuig.

Rond half twee vannacht hoorde Karen het alarm afgaan in Modi’in en omgeving, en even later volgden verschillende luide inslagen. Het huis trilde ervan terwijl we toch zo’n 8 km van Modi’in vandaan wonen. Ik moet er ook onbewust wakker van zijn geworden maar heb zelf de knallen niet gehoord. Het bleek, toen we op de Red Alert app keken, dat er op zeer veel plaatsen overal in het land Israëli’s wakker moesten zijn vanwege de vele plaatsen waar raketinslagen waren.

Je realiseert je dan: Jij ligt redelijk geriefelijk in bed terwijl je weet dat enkele kilometers verderop mensen slaperig uit bed schieten en hun kinderen in veiligheid moeten brengen. We besloten om voor komende nacht, ook al hebben we zelf in ons dorpje geen red alert gehad, toch de kinderen in ieder geval in de schuil­kamer te laten slapen. Er is nu toch geen school in Modi’in vanwege de zorgelijke veiligheids­situatie en ze hoeven dus niet om 6 uur op te staan.

Dat schuilkamers echter niet altijd veilig zijn, bleek vannacht toen een raket dwars door zo’n schuilkamer in Asqelon vloog en Ido, een jongetje van 6 jaar, doodde.

Afgezien van de vele beschadigingen, verwoestingen en angsten die de raketten veroorzaken, is het vooral uitermate verontrustend dat de relatie tussen Israëlische Arabieren en Joden op scherp staat. Ook Mansoer Abbas van de Arabische Ra’am partij, die overweegt om met de linkse- en centrum linkse partijen een coalitie te vormen, houdt even pas op de plaats. Hij veroordeelt het geweld van Arabieren naar Joden, maar echt harde woorden spreekt hij niet naar zijn achterban en de andere leden van de PA ook niet. Dat geeft te denken.

Gisteravond werd een Joodse jongen in Akko (in het noorden) bijna gelyncht en bijna in brand gestoken door een groep Arabieren. Hij leeft nog, maar is er slecht aan toe. Even later zagen we op tv een soortgelijke gebeurtenis zich afspelen in Bat Yam (vlakbij Tel Aviv). Vreselijk hoe een meute een auto belaagt en de chauffeur proberen te pakken. Omstan­ders voorkwamen een lynchpartij. In dit geval bleken het Joden te zijn die een Arabische chauffeur wilden molesteren. De NOS app vermeldt alleen deze ellendige gebeurtenis, maar over Akko wat eraan vooraf ging schreven zij niet… Overigens zijn degenen die dit gedaan hebben allemaal in het beeld van de bewakingscamera’s geweest en op grond daarvan worden zij gepakt en berecht, want dit kan echt niet. Het Joodse volk moet wijzer zijn.

Bibi heeft met de vuist op tafel dit geweld van die jongeren veroordeeld. We mogen zulke vreselijke dingen niet doen, zei hij, en het roept alleen maar meer geweld op. Maar de gemoederen over en weer zijn enorm opgelaaid. De jongeren beweerden, dat de auto op hen wilde inrijden.

De verwoestingen in Lod in de nacht van dinsdag op woensdag, de ‘Lodse Kristalnacht’, zijn niet zomaar vergeten. Behalve in Lod hebben Arabieren ook verwoestingen aangericht in o.a. steden zoals Jeruzalem Tiberias en Kvar Qassem. In Jeruzalem werd donderdagmiddag een orthodoxe Jood gestoken met een mes bij de Damascuspoort. Hij heeft het overleefd.

Zojuist is er weer een synagoge in de brand gestoken in Lod en zijn er enorme rellen. En de raketregen gaat maar door en we horen het alarm in Ben Shemen en de grond dreunt bij ons. Terwijl we dit schrijven is er weer een ronde aan beschietingen begonnen vanuit Gaza en er zijn drie raketten uit Libanon op ons afgevuurd.
Een soldaat is neergestoken in Jafo, hij is zwaargewond.

Zelfmoord-drones
De IDF heeft sinds vanmiddag met een nieuw verontrustend Gazaans wapen te maken. Behalve nieuwe lange­afstands­raketten zijn woensdag twee Katbamiem, bewapende onbemande vliegtuigen, zo te zien zijn ze circa 3 meter groot, vanuit Gaza op Israël afgestuurd. Het zijn zelfmoord-drones die zich op woonsteden werpen en grote verwoestingen kunnen aanbrengen. De IDF kon gelukkig deze twee Katbamiem uitschakelen. Hoeveel hebben ze er nog meer, en wat als er een aantal niet op de radar gezien worden?

Sowieso vraag je je af hoe het komt dat ze nog zoveel raketten hebben en dat Israël niet eerder die voorraad heeft weten te vernietigen. Aanvallen vanuit Gaza zijn immers niet nieuw en steeds reageert de IDF met een aanval op opslagen, maar blijkbaar is er nog veel ondergronds verborgen en werken de tunnels vanuit Egypte om Gaza te bevoorraden optimaal.

De IDF heeft circa 650 doelen getroffen in Gaza, waaronder vele overheidsinstellingen van Hamas, o.a. banken en meerdere flats waar Hamas zetelt. Ook meerdere leiders van Hamas zijn gedood. Daar waar mensen woonden stuurde Israël vooraf een bericht zodat men zich snel uit de voeten kon maken. In Gaza zouden volgens hun inlichtingen rond de 80 doden in totaal gevallen zijn. De meesten zijn Hamasleden.

Bedoeinen
Bedoeïenen in het zuiden hebben ook duidelijk partij gekozen en ze hebben op de weg naar Arad, in het zuiden, niet ver van de Dode Zee, veel lantaren­palen omgeduwd op de snelweg.
Ook vlakbij Dimona en Eilat zijn raketten neerge­komen. Dimona is de plek waar Israël nucleaire faciliteiten heeft.

Ook buiten Israël zijn er vele demonstraties tegen Joden en Israël. We zien schrikbarende beelden en horen de spreekkoren in o.a. Duitsland en New York: ‘dood aan de Joden’. We moeten maar blijven vast­houden aan de belofte dat Adonai Tsewa’ot , de Almachtige Koning van de wereld de Erbij zijnde is, Die alles ziet en in Zijn Hand heeft ook al snappen we er soms niets van.

We wensen u Gods shalom toe vanuit een rumoerig Israel. Dat de Mashiach spoedig verschijne! Groeten van Yair en Karen Strijker uit Samaria, het Bijbelse Hartland!