Regering vraagt Israëli’s niet naar buitenland te gaan

De Israëlische regering heeft zondag zijn inwoners gevraag, deze zomer geen buitenlandse vliegvakanties meer te boeken. Het is er geen geschikte tijd voor, zei directeur-generaal Nachman Ash van het ministerie van Volksgezondheid, wegens de stijgende corona cijfers in eigen land en de vakantielanden.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: De Israëlische politie handhaaft de coronaregels in de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Voor reizen hanteert de regering twee lijsten:
Verboden landen zijn: Wit-Rusland, Brazilië, Argentinië, India, Mexico, Rusland, Zuid-Afrika en Oezbekistan.
Landen met een hoog risico die bij terugkeer quarantaine vereisen: Bolivia, Chili, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, Kirgizië, Namibië, Paraguay, Seychellen, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Zambia en Zimbabwe. Daar is deze week de populaire vakantiebestemming Griekenland aan toegevoegd, en mogelijk volgt Spanje.

Omdat de meeste Europese landen nog niet op die risicolijst staan, kunnen gevaccineerde Israëli’s die landen bezoeken en daarna terugkeren zonder quarantaine, op voorwaarde dat zij bij aankomst op de luchthaven Ben Goerion negatief testen op COVID-19.
Dit heeft geleid tot een soort exodus van Israëlische vakantie­gangers in juli en augustus. Een plaatselijke bron die zich voorbereidde om deze week naar Europa te reizen, bevestigde aan Israel Today dat de teststations vóór de vlucht overspoeld worden met Israëli’s die reeds tickets naar het buitenland hebben gekocht.

Israëli’s houden bijna evenveel van reizen als van het tarten van hun regering, dus dit is geen verrassing. Maar het echte probleem is dat de kosten van een vakantie in Israël zo exorbitant hoog zijn geworden dat bijna niemand het zich kan veroorloven. Tegenwoordig is het veel goedkoper om naar Europa of Dubai te vliegen en een kamer in een luxe hotel te boeken dan naar Eilat te rijden en een week in een van de badplaatsen aan de Rode Zee te verblijven.

Tegelijkertijd klaagt de zwaar getroffen plaatselijke toeristenindustrie over het feit dat Israëli’s wel mogen reizen naar en terugkeren uit het buitenland, maar dat toeristen uit diezelfde landen Israël nog steeds niet in mogen.

Volgens Channel 12 News zijn de laatste weken 529 personen, die besmet waren met het Coronavirus, van buiten­landse reizen terug­ge­keerd naar Israël. Enkele teruggekeerde personen die niet in quarantaine gingen hebben voor zo’n 300 besmettingen gezorgd in Modi’in, Binyamina en Tel Aviv.

De regering is nog niet klaar om het luchtverkeer uit het land te verbieden, maar het zou zover kunnen komen als de dagelijkse infectiecijfers blijven stijgen. Intussen heeft de regering, als onderdeel van haar inspanningen om de verspreiding van de zogenaamde Delta-variant van het coronavirus tegen te gaan, de politie toestemming gegeven om technologische middelen te gebruiken om Israëli’s op te sporen en te straffen die bij terugkeer in het land de quarantaine overtreden.

Nieuwe reisvoorschriften

Intussen voert de regering een aantal regels in om de verspreiding van de Delta-variant in Israël te helpen stoppen. De nieuwe regels gaan in op vrijdag 16 juli.

  • Doe een COVID-test voor vertrek naar, en bij aankomst in, Israël.
  • Reis niet naar gevaarlijke landen, dat wil zeggen landen met een hoog besmettingspercentage.
  • Iedereen die terugkeert uit een land dat op de lijst van risicolanden staat, moet in isolatie.
  • iedereen die waar dan ook vandaan komt, gevaccineerd of niet, moet 24 uur in isolatie blijven of totdat de COVID-test negatief is – afhankelijk van wat het eerst gebeurt.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar die niet gevac­cineerd zijn, moeten minimaal zeven dagen en maximaal 14 dagen in isolatie blijven. Om na zeven dagen uit de isolatie te komen, moet men bij aankomst op de lucht­haven een test afleggen en op dag zeven nogmaals.
  • Iedereen die niet gevaccineerd of hersteld is, moet minimaal zeven dagen in isolatie blijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.