‘Regering van verandering, maar niet van stabiliteit’

De nieuwe regering die deze zondag wordt beëdigd, brengt inderdaad ‘veran­dering’, omdat zij Israëls langst­zittende premier heeft afgezet, partijen uit het hele politieke spectrum heeft samengebracht, en voor de eerste keer een onafhankelijke Arabische factie heeft opgenomen.

Door Redactie Israel Today |

Maar of het ook een regering van ‘hoop’ is, valt nog te bezien. Voor de helft van de Israëlische kiezers was het uit zijn ambt zetten van Benjamin Netanyahu niet de hoogste politieke prioriteit. Voor een veel groter percen­tage van de Israëli’s wordt politieke hoop ver­tegen­woor­digd door stabiliteit, een regering die een volle­dige ambts­termijn kan volmaken en routine­matig een nationale begroting kan goed­keuren.

Uit een opiniepeiling, die werd uitgevoerd door Channel 12 News, blijkt nu dat de meeste Israëli’s niet ver­wachten dat de nieuwe regering dat soort hoop zal bieden.

Uit de enquête blijkt dat slechts 11 procent van de Israëli’s verwacht dat de regering onder leiding van Naftali Bennett en Yair Lapid een volledige termijn van vier jaar zal overleven. Drieënveertig procent denkt dat de nieuwe regering relatief snel zal omvallen, terwijl 30 procent denkt dat ze het iets langer zal volhouden, maar niet een volledige termijn.

Minder dan de helft van de ondervraagden verwacht dat Naftali Bennett zijn overeenkomst met Yair Lapid zal nakomen en na de eerste twee jaar de rol van premier zal overdragen. Bijna 30 procent zegt dat het een discussiepunt is, omdat de regering hoe dan ook zal vallen voor de termijn van twee jaar is verstreken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.