Regering-Biden: “Wij zullen ons verzetten tegen de Israëlische annexatie van het bijbelse hartland”

“We komen op voor waar we in geloven. Dat zijn de Amerikaanse waarden,” zei de ambassadeur. Dit omvat blijkbaar het weren van Joden uit Judea.

Door TPS | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Biden
VS-ambassadeur Thomas Nides (links) met de Israëlische president Isaac Herzog. Nides verklaart dat hij zal vechten om te voorkomen dat Israël controle krijgt over het Bijbelse hartland. Foto: Kobi Gideon/GPO

De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Thomas Nides, waarschuwde dat Washington zich zal verzetten tegen elke Israëlische stap om Judea en Samaria te annexeren.

In commentaren die donderdagochtend op het Israëlische kanaal Kan werden uitgezonden, zei Nides dat hij weliswaar nauw wil samenwerken met Benjamin Netanyahu en zijn regering, maar dat “we zullen opkomen voor de dingen waarin we geloven”. Dat zijn de Amerikaanse waarden. Wij zijn een zeer sterke bondgenoot van Israël. Maar er zullen momenten zijn waarop we zullen aangeven waar we onze verschillen zien.”

Dit waren de eerste verklaringen van Amerikaanse vertegenwoordigers over specifieke kwesties in verband met het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Een van de eisen van de Religieuze Zionistische Partij voor toetreding tot Netanyahu’s coalitie is dat de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria worden bestuurd door Israëlische ministeries in plaats van door het civiele bestuur van de IDF

Op de vraag of Washington bereid zou zijn te onderhandelen met het nationalistische parlementslid Itamar Ben-Gvir, antwoordde Nides: “Ik ga geen draconische verklaringen afleggen dat ik nooit met iemand zal praten. Het maakt niet uit of het links of rechts is. We zullen zien wie op deze posities komt en welke standpunten zij innemen ten opzichte van hun standpunten. Ik wil zien wat ze zeggen en hoe ze handelen.”

Hij voegde daaraan toe: “Het is mijn taak als Amerikaans ambassadeur om de dialoog en de gesprekken gaande te houden en te reageren op dingen waar we het niet mee eens zijn. En ik zal agressief reageren op dingen waar we het niet mee eens zijn. Maar op dit moment is de regering nog niet eens gevormd.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox