Rechtszaak tegen Google en YouTube om ‘zendingsadvertenties’

De anti-missionaire organisatie Yad L’achim heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google en YouTube, voor het toelaten van Messiaans-Joodse inhoud op hun sites. Deze inhoud is naar verluidt gericht op minderjarigen.

Door Redactie Israel Today |

Advocaten dienden de klacht in namens de vader van een 16-jarige jongen die grote belangstelling had getoond voor bepaalde video’s. Die waren geproduceerd door de mediatak van het door Messiasbelijdende mensen geleide Israel College of the Bible (ICB), in Netanya. De aanklacht eist dat de bijbelschool al het materiaal verwijdert dat leert dat Yeshua de Messias van Israël is, of op zijn minst de toegang ontzegt aan personen onder de leeftijd van 18 jaar.

Volgens de Israëlische wet is het illegaal om minderjarigen te bekeren tot het christendom, dat in Israël ook het Messiasbelijdende Joodse geloof omvat. In de aanklacht wordt verder gesteld dat de 16-jarige minderjarige, die tot een religieuze Joodse familie behoort, nu lijdt aan sociale en psychologische problemen. De advocaat van de familie beweert dat ‘de minderjarige op Facebook een advertentie tegenkwam die zijn aandacht trok en de video’s van het college begon te bekijken. Hij verborg zijn contact met het college lange tijd voor zijn ouders.’ De advocaat stelt dat de minderjarige in Jezus begon te geloven en zichzelf als een ‘Messiaanse Jood’ begon te zien.’

‘Dit is een grove en flagrante inmenging in de autonomie van de ouders om hun kinderen op te voeden,’ stelt de aanklacht. ‘Het college maakt gebruik van alle sociale netwerken – TikTok, Instagram, Facebook en Telegram – en alle inhoud op sociale media wordt gepresenteerd om minderjarigen rechtstreeks aan te spreken of als animatiefilmpjes voor kinderen,’ zo luidt de aanklacht.

De indieners zeggen dat ze een video hebben waarin ICB Media Directeur Eitan Bar, die zij beschrijven als ‘een van de meest ervaren zendelingen die in Israël actief zijn,’ verklaart: ‘We kunnen de orthodoxe rabbijnen omzeilen. We hebben niet langer hun goedkeuring of toestemming nodig. Achter de rug van de ouders om dringen we rechtstreeks door tot de telefoons of computers van de kinderen.’

Israel Today vroeg Bar hiernaar. ‘Ze hebben dit citaat opzettelijk verkeerd vertaald en weergegeven. Ik zei niet ‘kinderen’ (als in minderjarigen), maar ‘kinderen’ als in de generatie die vandaag de dag leeft op sociale media. Dat omvat iedereen die vanaf de jaren 80 is geboren, zoals ikzelf. Maar zelfs als we dat wel deden, is er niets illegaals aan onze inhoud voor welke leeftijd dan ook,’ zei hij. We vroegen Bar naar de 16-jarige die volgens de anti-missionarissen geloof in Yeshua heeft beleden en die nu zijn Messiaanse geloof heeft herroepen. ‘We hebben geen idee over wie ze het hebben. Er staan geen namen of details’ in de aanklachten die worden geuit, legde hij uit.

Messiasbelijdende Joden in Israël blijven prediken en onderwijzen dat Yeshua de Joodse Messias is, met beperkt succes. Terwijl hun beweging groeit, groeit ook de oppositie. Daaronder vallen ook voortdurende vervolging en pogingen door anti-missionaire organisaties en orthodox-religieuze partijen in de regering die blijven proberen om wetten aan te nemen die hun activiteiten belemmeren.

We zullen deze laatste zaak tegen Google en YouTube blijven volgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.