‘Rechts heeft gewonnen, dus moet rechts regeren’

Weinigen kunnen zich een Israëlische verkiezing herinneren waarin één partij zo dominant naar voren kwam. En toch, een maand na de laatste verkie­zingen, kan Israël nog steeds geen stabiele regerings­coalitie samen­stellen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Ayelet Shaked, nummer twee op de lijst van Yamina en oud-minister van Justitie. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De rechtse partijen in Israël, die in grote lijnen overeenkomen betreffende hun ideologie en hun politieke programma’s, bereikten bij de verkiezingen op 23 maart een sterke meerderheid van 72 van de 120 Knesset-zetels.

Het zou betrekkelijk eenvoudig moeten zijn geweest om met die aantallen een rechtse meer­der­heids­regering te vormen. Maar in Israël is nooit iets eenvoudig.

De vier Israëlische verkiezingen van de afgelopen twee jaar gingen niet zozeer over rechts tegenover links, maar bijna volledig over Benjamin Netanyahu en de vraag of hij al dan niet premier moet blijven. En er zijn genoeg rechtse politici die vinden dat hij niet moet blijven.

Bibi heeft nog maar een paar dagen om weer een politiek wonder te verrichten en op de een of andere manier tevoorschijn te komen aan het hoofd van de volgende regering van Israël. Zijn rechtse tegen­standers en critici zijn onder­tussen druk aan het onder­handelen over een alternatieve coalitie met de grotere centrum-linkse facties onder leiding van Yesh Atid-chef Yair Lapid.

Naftali Bennett (midden links) en Lapid (midden rechts) zijn het misschien eens in hun afkeer van Netanyahu, maar ze zijn het over weinig anders eens, bijvoorbeeld over de legitimiteit van Joodse neder­zettingen en de controle over Judea en Samaria. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Woensdag hielden de leiders van twee rechtse partijen, Yamina en Nieuwe Hoop, besprekingen om hun eisen te coördineren met het oog op een ontmoeting met Lapid. Naftali Bennett (Yamina) en Gideon Sa’ar (Nieuwe Hoop) hebben respectievelijk slechts 7 en 6 zetels, maar zonder hen heeft Lapid (wiens Yesh Atid 17 zetels heeft) geen kans om Netanyahu af te zetten. Zelfs met deze twee partijen, samen met de eveneens rechtse factie Yisrael Betenoe, zou een ‘regering van nationale eenheid’ nog steeds geen meerderheid hebben.

Blijkbaar is Bennett’s nummer twee, Ayelet Shaked (foto boven), er tegen om de macht in handen te geven van een centrum-links blok, dat door rechts ronduit werd verslagen, en ze doet er naar verluidt alles aan om de onder­handelingen te dwarsbomen.

Volgens Channel 12 News werkt de voor­malige minister van Justitie tot de laatste minuut van Netanyahu’s mandaat hard aan het samen­stellen van een rechtse regering. Maar dat zou vereisen dat Nieuwe Hoop (6 zetels) en Yisrael Betenoe (7 zetels) terug­komen op verkie­zings­campagne-beloften om niet deel te nemen aan een regering-Netanyahu. Met andere woorden, dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

Een andere mogelijkheid is dat Shaked naar verluidt probeert de twee ultra­orthodoxe partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom ervan te over­tuigen hun steun aan Bibi te laten vallen en zich aan te sluiten bij een coalitie van Lapid en Bennett, waardoor de regering van nationale eenheid meer naar rechts zou opschuiven.

Maar de deelname van Shas en Verenigd Torah Jodendom zou onaan­vaardbaar zijn voor de streng seculiere partij Yisrael Betenoeu, en zou niet al te vriendelijk worden onthaald door de linkse facties Arbeidspartij en Meretz, waardoor zo’n coalitie mogelijk opnieuw net geen meerderheid zou halen.

Lees ook:
Helpt een rechtstreekse verkiezing premier Netanyahu?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.